Da biste vrijeme u kuhinji proveli što efikasnije i ugodnije, bitna je savršena organizacija. Pogotovo danas kada je užurban način života nešto što svi prakticiramo svojevoljno ili ne. Naravno da ste najučinkovitiji kada se uigrate i steknete vještine koje štede vrijeme, ali i organizacija poslova je bitan čimbenik za dolazak do brzih i zadovoljavajućih rezultata.
Sljedećih 10 savjeta smanjiti će vaše vrijeme provedeno u kuhinji i povećati vaše zadovoljstvo rezultatima.
1. Izvježbajte rezanje crvenog luka
Gotovo da ne postoji jelo kojem nije osnova crveni luk. Dinstanje luka je baza jela, početak svakog dobro skuhanog obroka. Vrijeme kuhanja možete skratiti tako da se izvježbate što brže isjeckati luk i na taj način što prije krenuti sa daljnjim procesom spravljanja jela, jer dobro ispirjan luk zahtjeva vremena te je bitno da ga ne gubite pri rezanju.
2. Pročitajte recept barem dva puta prije početka kuhanja
Nemalo puta u receptu zna biti i uputstvo za pripremu određene namirnice za koje nam treba više vremena nego što imate na raspolaganju ili je navedena namirnica koju niste pripremili, a nemate je u kuhinji. Da ne bi došlo do odustajanja od pripreme ili nepotrebnih odlazaka u trgovinu, dobro je biti unaprijed upoznat sa sadržajem recepta.
3. Unaprijed pripremite potrebne namirnice
Bilo da se držite recepta ili ga imate u glavi, uvijek možete dodatno uštedjeti vrijeme pripremom namirnica koje su vam potrebne. Dovoljno ih je sve staviti na radnu površinu i teško da može doći do zaboravljanja određenih sastojaka.
4. Prvo se pobrinite o namirnicama koje zahtijevaju dužu pripremu
Različitim namirnicama potrebno je i različito vrijeme termičke obrade da bi bile spravljene. Primjerice na kuhanje riže je potrebno više vremena potrošiti nego na brokulu. Stoga je bitno napraviti raspored kada koju počinjemo kuhati da bi na kraju sve bile gotove u isto vrijeme i da bi jelo bilo spremno za serviranje i konzumiranje.
5. Perite upotrebljeno posuđe dok kuhate jelo
Sve posude i pribor koji ste koristili prilikom spravljanja objeda, perite tokom samog procesa jer na taj si način radnu površinu činite preglednijom i oslobađate prostor koji bi u protivnom bio nepotrebno zatrpan prljavim suđem.
6. Držite mjericu pri ruci
Nerijetko se dogodi da morate brzo djelovati i u određenom trenutku vam je potrebna točna količina namirnice. Da bi sve prošlo do kraja kako treba, držite pri ruci mjericu uz koju bez greške možete brzo upotrijebiti ispravnu mjeru sastojaka za spravljanje jela.
7. Otapajte zamrznute namirnice u mikrovalnoj pećnici
Bilo da je u pitanju meso, riba ili povrće koje je prethodno zamrznuto, nije potrebno noć prije se sjetiti da ih se ukloni iz zamrzivača kako bi sutra bile spremne za pripravu. Dovoljno ih je staviti nekoliko minuta u mikrovalnu pećnicu na programu za odmrzavanje i proces kuhanja može započeti.
8. Koristite prethodno isjeckano povrće
Prilikom kupovanja povrća, izaberite ono koje je upakirano narezano. Na taj način i početnici koji se slabije snalaze s nožem će uštedjeti na vremenu.
9. Držite kalkulator u kuhinji
Namirnice nisu uvijek upakirane u onu količinu koja vam je potrebna za određeno jelo. Lako se zbuniti i prilikom najjednostavnijih računskih radnji, stoga je kalkulator idealno rješenje da poradi male pogreške ne bi upropastili jelo.
10. Zamrznite namirnice
Umak od rajčice koji ste sami skuhali prije ili svježe isjeckani peršin uvijek dobro dođu kao dodatak jelu. Ako ih prethodno zamrznete, uvijek su spremne za korištenje prilikom kuhanja bez da se dodatno mučite i trošite vrijeme na pripremu istih.
Sljedećih 10 savjeta smanjiti će vaše vrijeme provedeno u kuhinji i povećati vaše zadovoljstvo rezultatima.
1. Izvježbajte rezanje crvenog luka
Gotovo da ne postoji jelo kojem nije osnova crveni luk. Dinstanje luka je baza jela, početak svakog dobro skuhanog obroka. Vrijeme kuhanja možete skratiti tako da se izvježbate što brže isjeckati luk i na taj način što prije krenuti sa daljnjim procesom spravljanja jela, jer dobro ispirjan luk zahtjeva vremena te je bitno da ga ne gubite pri rezanju.
2. Pročitajte recept barem dva puta prije početka kuhanja
Nemalo puta u receptu zna biti i uputstvo za pripremu određene namirnice za koje nam treba više vremena nego što imate na raspolaganju ili je navedena namirnica koju niste pripremili, a nemate je u kuhinji. Da ne bi došlo do odustajanja od pripreme ili nepotrebnih odlazaka u trgovinu, dobro je biti unaprijed upoznat sa sadržajem recepta.
3. Unaprijed pripremite potrebne namirnice
Bilo da se držite recepta ili ga imate u glavi, uvijek možete dodatno uštedjeti vrijeme pripremom namirnica koje su vam potrebne. Dovoljno ih je sve staviti na radnu površinu i teško da može doći do zaboravljanja određenih sastojaka.
4. Prvo se pobrinite o namirnicama koje zahtijevaju dužu pripremu
Različitim namirnicama potrebno je i različito vrijeme termičke obrade da bi bile spravljene. Primjerice na kuhanje riže je potrebno više vremena potrošiti nego na brokulu. Stoga je bitno napraviti raspored kada koju počinjemo kuhati da bi na kraju sve bile gotove u isto vrijeme i da bi jelo bilo spremno za serviranje i konzumiranje.
5. Perite upotrebljeno posuđe dok kuhate jelo
Sve posude i pribor koji ste koristili prilikom spravljanja objeda, perite tokom samog procesa jer na taj si način radnu površinu činite preglednijom i oslobađate prostor koji bi u protivnom bio nepotrebno zatrpan prljavim suđem.
6. Držite mjericu pri ruci
Nerijetko se dogodi da morate brzo djelovati i u određenom trenutku vam je potrebna točna količina namirnice. Da bi sve prošlo do kraja kako treba, držite pri ruci mjericu uz koju bez greške možete brzo upotrijebiti ispravnu mjeru sastojaka za spravljanje jela.
7. Otapajte zamrznute namirnice u mikrovalnoj pećnici
Bilo da je u pitanju meso, riba ili povrće koje je prethodno zamrznuto, nije potrebno noć prije se sjetiti da ih se ukloni iz zamrzivača kako bi sutra bile spremne za pripravu. Dovoljno ih je staviti nekoliko minuta u mikrovalnu pećnicu na programu za odmrzavanje i proces kuhanja može započeti.
8. Koristite prethodno isjeckano povrće
Prilikom kupovanja povrća, izaberite ono koje je upakirano narezano. Na taj način i početnici koji se slabije snalaze s nožem će uštedjeti na vremenu.
9. Držite kalkulator u kuhinji
Namirnice nisu uvijek upakirane u onu količinu koja vam je potrebna za određeno jelo. Lako se zbuniti i prilikom najjednostavnijih računskih radnji, stoga je kalkulator idealno rješenje da poradi male pogreške ne bi upropastili jelo.
10. Zamrznite namirnice
Umak od rajčice koji ste sami skuhali prije ili svježe isjeckani peršin uvijek dobro dođu kao dodatak jelu. Ako ih prethodno zamrznete, uvijek su spremne za korištenje prilikom kuhanja bez da se dodatno mučite i trošite vrijeme na pripremu istih.
You must be logged in to post a comment Login