Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Skratite vrijeme u kuhinji

Kuhinjske cake uz pomoć kojih kuhanje kraće traje.

Da biste vrijeme u kuhinji proveli što efikasnije i ugodnije, bitna je savršena organizacija. Pogotovo danas kada je užurban način života nešto što svi prakticiramo svojevoljno ili ne. Naravno da ste najučinkovitiji kada se uigrate i steknete vještine koje štede vrijeme, ali i organizacija poslova je bitan čimbenik za dolazak do brzih i zadovoljavajućih rezultata.

Sljedećih 10 savjeta smanjiti će vaše vrijeme provedeno u kuhinji i povećati vaše zadovoljstvo rezultatima.

1. Izvježbajte rezanje crvenog luka

Gotovo da ne postoji jelo kojem nije osnova crveni luk. Dinstanje luka je baza jela, početak svakog dobro skuhanog obroka. Vrijeme kuhanja možete skratiti tako da se izvježbate što brže isjeckati luk i na taj način što prije krenuti sa daljnjim procesom spravljanja jela, jer dobro ispirjan luk zahtjeva vremena te je bitno da ga ne gubite pri rezanju.2. Pročitajte recept barem dva puta prije početka kuhanja

Nemalo puta u receptu zna biti i uputstvo za pripremu određene namirnice za koje nam treba više vremena nego što imate na raspolaganju ili je navedena namirnica koju niste pripremili, a nemate je u kuhinji. Da ne bi došlo do odustajanja od pripreme ili nepotrebnih odlazaka u trgovinu, dobro je biti unaprijed upoznat sa sadržajem recepta.

3. Unaprijed pripremite potrebne namirnice

Bilo da se držite recepta ili ga imate u glavi, uvijek možete dodatno uštedjeti vrijeme pripremom namirnica koje su vam potrebne. Dovoljno ih je sve staviti na radnu površinu i teško da može doći do zaboravljanja određenih sastojaka.

4. Prvo se pobrinite o  namirnicama koje zahtijevaju dužu pripremu

Različitim namirnicama potrebno je i različito vrijeme termičke obrade da bi bile spravljene. Primjerice na kuhanje riže je potrebno više vremena potrošiti nego na brokulu. Stoga je bitno napraviti raspored kada koju počinjemo kuhati da bi na kraju sve bile gotove u isto vrijeme i da bi jelo bilo spremno za serviranje i konzumiranje.

5. Perite upotrebljeno posuđe dok kuhate jelo

Sve posude i pribor koji ste koristili prilikom spravljanja objeda, perite tokom samog procesa jer na taj si način radnu površinu činite preglednijom i oslobađate prostor koji bi u protivnom bio nepotrebno zatrpan prljavim suđem.6. Držite mjericu pri ruci

Nerijetko se dogodi da morate brzo djelovati i u određenom trenutku vam je potrebna točna količina namirnice. Da bi sve prošlo do kraja kako treba, držite pri ruci mjericu uz koju bez greške možete brzo upotrijebiti ispravnu mjeru sastojaka za spravljanje jela.

7. Otapajte zamrznute namirnice u mikrovalnoj pećnici

Bilo da je u pitanju meso, riba ili povrće koje je prethodno zamrznuto, nije potrebno noć prije se sjetiti da ih se ukloni iz zamrzivača kako bi sutra bile spremne za pripravu. Dovoljno ih je staviti nekoliko minuta u mikrovalnu pećnicu na programu za odmrzavanje i proces kuhanja može započeti.

8. Koristite prethodno isjeckano povrće

Prilikom kupovanja povrća, izaberite ono koje je upakirano narezano. Na taj način i početnici koji se slabije snalaze s nožem će uštedjeti na vremenu. 9. Držite kalkulator u kuhinji

Namirnice nisu uvijek upakirane u onu količinu koja vam je potrebna za određeno jelo. Lako se zbuniti i prilikom najjednostavnijih računskih radnji, stoga je kalkulator idealno rješenje da poradi male pogreške ne bi upropastili jelo.

10. Zamrznite namirnice

Umak od rajčice koji ste sami skuhali prije ili svježe isjeckani peršin uvijek dobro dođu kao dodatak jelu. Ako ih prethodno zamrznete, uvijek su spremne za korištenje prilikom kuhanja bez da se dodatno mučite i trošite vrijeme na pripremu istih.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Moj dom

Danas, kada je fokus na modernom dizajnu interijera, kuhinja je postala mjesto koje prikazuje stil, eleganciju i funkcionalnost.

Dobar posao

Koliko puta vam se dogodilo da ste govorili nešto važno klijentu, zaposleniku, poslovnim partnerima, kolegama uvjereni da su vas razumjeli, a na kraju se...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.