Francuska kraljica Katarina de Medici zapovijedala je svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok. To nije ni čudo, jer je ovo povrće prava riznica vrijednih nutrijenata.
Špinat je bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.
Špinat nudi ogromne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost.
Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se i ona smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.
Upravo zato vam donosimo ovaj super recept preuzet s bloga Domacica.com.hr.
Slana rolada od špinata ili blitve
Sastojci:
- 5 jaja
- 150 g skuhanog i usitnjenog špinata
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 dcl ulja
- 100 g glatkog brašna
- malo soli
- 300 g krem sira
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 150 g delikates šunke ili dimceka i sl.
- sol, papar i začini po želji Pećnicu zagrijte na 180C.
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180C. Veću tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Špinat usitnite u pire pa mu dodajte sve ostale sastojke. Izmiksajte da se spoje.
Smjesu izlijte u veliku tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 10 minuta. Pečenu roladu skupa s masnim papirom zamotajte u mokru krpu i ostavite ju da se ohladi.
Ohlađenu roladu nadjenite nadjevom koji ste pripremili tako da ste šunku nasjeckali na sitno te joj dodali ostatke sastojke.
Roladu premažite pa ju zarolajte.
Čuvajte u frižideru.