Ako volite knedle vrijeme je da isprobate tačkrle. Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo. Ove sočne torbice od tijesta punjene su ukusnim pekmezom od šljiva, nadjevene krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.
SASTOJCI (za 4 osobe):
- 1 kg mekog brašna
- 0,5l mlake vode
- 600 g tvrdog pekmeza od šljiva
- 25 dag mljevenih oraha
- 25 dag maka
- 20 dag šećera
- posoljena voda za kuhanje
PRIPREMA:
Od mekog brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i ostaviti da se odmara. Za to vrijeme, zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačkrle kuhati. Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da još malo odstoji.
Razviti vrlo tanki komad tijesta te jednu polovicu tog tijesta ravnomjerno i u redovima posuti hrpicama pekmeza.
Tijesto s pekmezom prekriti s drugim dijelom tijesta i prstima utisnuti. Oblikovati tačkrle s kotačićem za rezanje tijesta. Kuhati u vodi dok ne omekšaju. Kratko prepržite krušne mrvice na ulju i u njih uvaljajte vruće tačkrle. Umjesto krušnih mrvica, tačkrle možete uvaljati u mak, mljevene orahe ili šećer, a mogu se servirati i uz domaće kiselo vrhnje.