Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Slasne i jednostavne! Tačkrle s pekmezom

Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo.

Ako volite knedle vrijeme je da isprobate tačkrle. Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo. Ove sočne torbice od tijesta punjene su ukusnim pekmezom od šljiva, nadjevene krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.

SASTOJCI (za 4 osobe):

  • 1 kg mekog brašna
  • 0,5l mlake vode
  • 600 g tvrdog pekmeza od šljiva
  • 25 dag mljevenih oraha
  • 25 dag maka
  • 20 dag šećera
  • posoljena voda za kuhanje

PRIPREMA:

Od mekog brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i ostaviti da se odmara. Za to vrijeme, zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačkrle kuhati. Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da još malo odstoji.

Razviti vrlo tanki komad tijesta te jednu polovicu tog tijesta ravnomjerno i u redovima posuti hrpicama pekmeza.

Tijesto s pekmezom prekriti s drugim dijelom tijesta i prstima utisnuti. Oblikovati tačkrle s kotačićem za rezanje tijesta. Kuhati u vodi dok ne omekšaju. Kratko prepržite krušne mrvice na ulju i u njih uvaljajte vruće tačkrle. Umjesto krušnih mrvica, tačkrle možete uvaljati u mak, mljevene orahe ili šećer, a mogu se servirati i uz domaće kiselo vrhnje.

Ne propustite

Gastronomija

Čobanac, fiš paprikaš, cicvara, čvarkuše, bazlamača, tačkrle…, dugačak je popis tradicionalnih jela Zlatne Slavonije koje domaće stanovništvo ne prepušta zaboravu, a gosti prepoznaju kao...

Gastronomija

Ćupteti su se jeli s nogu, onako usput, dok se radilo, a trebalo je nahraniti vrijedne ljude koji su od ranih jutarnjih sati pomagali...

Gastronomija

Slasan i lagan ljetni kolač nadopunjen plavim bobicama.

Gastronomija

Osvježavajući kolač podsjeća na pite naših baka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.