Svijet slastica sve nas više očarava, a hrvatski majstori svojim gastro kreacijama oduševljavaju. Delicije koje su u davna vremena bile rezervirane za visoke slojeve društva, danas su dostupne svima i s veseljem kušamo svaku novu inovativnu kombinaciju. U timu zagrebačkog Apetit City restorana je mladi chef Darko Škoranec koji predstavlja čarobne slastice koje nas vode na jedno sasvim neobično putovanje okusima.
Tarte i domaći sladoled od Butternut buče s jasminom i cimetom jesenski su desert. Smokve u sirupu od agave, s kulijem i domaćim sladoledom od maline s krekerima od đumbirom i dolce latte gorgonzolom slastica su koja zahtjeva dugotrajniju pripremu no, zasigurno će dati jednu novu dimenziju i sinergiju okusa.
Mousse od kave i mascarponea s glazurom i brownijem od tamne belgijske čokolade kombinacija je koja korijene vuče iz nekih davnih vremena. Meksički su Azteci prvi počeli upotrebljavati kakao kao slasticu, do ovog današnjeg recepta kakao i čokolada prošli su pravu revoluciju. Danas nam je dostupna i vesele joj se gotovo svi stanovnici svijeta u bilo kojem obliku.
Sfera od kestena i Zacapa ruma sa spužvom od bijele čokolade i kristaliziranog lisnatog tijesta desert je koji je Darko pripremao s velikim veseljem. Ovaj mladi specijalist, kad su slastice u pitanju, svoje je znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je kako u Beču, tako i u ostalim europskim gradovima, da bi danas svim gastro zaljubljenicima u zagrebačkom Apetit Cityiju u Masarykovoj ulici iz dana u dan priređivao vrhunski doživljaj koji dugo pamtimo.
Đumbir kruh
- 100g maslaca
- 2 jaja
- 240 g brašna
- ¾ žlice đumbira
- 100 g šećera
- 240g mlijeka
- Prstohvat soli
- 1 čajna žličica sode
Postupak
Razradimo jaja sa šećerom, zatim dodamo maslac(sobne temperature) i suhe sastojke. Završimo mlijekom i pečemo na 180c 30 min.
Mousse od kave i mascarponea s glazurom i browniem od tamne belgijske čokolade i cimeta
- 125 g mascarpone
- 250 g vrhnje za šlag +50(extra)
- 60 g bjelanjak
- 30 g šećer u prahu
- 4 listića želatine
- 5 g instant kave
Postupak
Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag a ostatak 50 zagrijati i dodati instant kavu. Pomješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature te dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera i na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.