Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da Slovenija ima "moralno pravo" na pristup otvorenom moru koje se može utemeljiti i s aspekta međunarodnog prava, ako Hrvatska u pregovorima o granici uvaži "načelo pravednosti". <br />

Regije

Slovenija ima moralno pravo na pristup otvorenom moru

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da Slovenija ima "moralno pravo" na pristup otvorenom moru koje se može utemeljiti i s aspekta međunarodnog prava, ako Hrvatska u pregovorima o granici uvaži "načelo pravednosti".

Slovenija je u razgraničenjima nakon Prvog i Drugog svjetskog rata ostala bez pojasa morske obale sjeverno od Trsta koji je bio u isključivom vlasništvu tamošnjih lokalnih Slovenaca, izjavio je Vajgl.

"Ako Hrvatska politika želi dugoročne dobrosusjedske odnose, morat će svoj odnos prema tom pitanju ispraviti. Hrvatska će morat shvatiti da je riječ o jednom pitanju na kojemu možemo graditi dugoročne dobre odnose. Trebat će pregovarati, a ne ostati ukopan na sadašnjim pozicijama jer to ne vodi približavanju stajališta", rekao je Vajgl, dodajući da je pitanje izlaza na otvoreno more od izuzetnog stvarnog i emocionalnog značenja za Slovence, pa to niti Hrvatskoj ne može biti nevažno za daljnje odnose.

Vajgl je rekao da se ne zalaže za prekrajanje granica, ali da je pitanje izlaza Slovenije na otvoreno more moguće riješiti sada, pregovorima s Hrvatskom, jer to za Sloveniju ima veliku težinu.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.