Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Složenac od jabuka i badema

Složenac od jabuka i badema idealan je desert u onim trenucima kad doma nemate nikakve sastojke, osim ostataka nekog voća, u ovom slučaju jabuka.

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat. U domaćinstvu se jabuke često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, torte, krustade i palačinke

Složenac od jabuka i badema idealan je desert u onim trenucima kad doma nemate nikakve sastojke, osim ostataka nekog voća, u ovom slučaju jabuka. Katovi jabuka i orašastih plodova učinit će zadovoljno i ono najzahtjevnije nepce. Iako je ova slastica daleko od čokolade, uspjet će zasladiti vaš dan, a puno zdravije od čokolade.

Jabuke najčešće i upotrebljavamo u desertima, a čak i djeca vole jesti narezane jabuke u tijestu sa šećerom i cimetom, limunovim sokom, u obliku čipsa ili kompotima. Ovaj topli desert također će postati omiljen među najmlađima, a hrskavi složenac voljet će i oni najstariji. Jednostavno, svi će se raspametiti od toplog složenca.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • Bademe (po želji)
  • Grožđice (po želji) – u sezoni borovnica stavite borovnice
  • Agavin sirup
  • Malo krušnih mrvica

Priprema:

U vatrostalnu staklenu posudu poredajte red jabuka narezanih na ploške. Bademe malo popržite na tavi pa usitnite potom jabuke posipajte bademima i grožđicama. Pa opet složite red jabuka i tako dok sve ne potrošite. Na vrh polijte agavinim sirupom i posipajte krušnim mrvicama pa stavite peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Na pola pečenja otvorite i lagano promiješate da sok od jabuka po svuda prožme. Servirajte toplo.

Što se tiče nutritivne vrijednosti jabuka sadrži oko 85% vode, 11 % ugljikohidrata i oko 3% dijetalnih vlakana. Bogata je vitaminima posebno vitaminom C, mineralima, a sadrži pektin i celulozu. Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana koji se nalaze u kori jabuke, a imaju protuupalno djelovanje.

Izvor: Tvornica zdrave hrane

Written By

Zdravlje

Receptori mirisa informacije odmah prosljeđuju mozgu i tako mogu utjecati na neke osnovne osobine poput agresivnosti, osjećaja gladi ili raznih bolova.

Život u dvoje

Osjećaj kojeg nerijetko opisuju kao leptiriće u trbuhu, kao najljepši mogući doživljaj, kao smisao života je upravo ljubav

Budi fit

Imate li problema s pretjeranom željom za hranom što poništava vaše zdrave prehrambene navike?

Gastronomija

Jabuke, biskvit, cimet, med, šećer u prahu… Ma, divotica...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.