Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat. U domaćinstvu se jabuke često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, torte, krustade i palačinke
Složenac od jabuka i badema idealan je desert u onim trenucima kad doma nemate nikakve sastojke, osim ostataka nekog voća, u ovom slučaju jabuka. Katovi jabuka i orašastih plodova učinit će zadovoljno i ono najzahtjevnije nepce. Iako je ova slastica daleko od čokolade, uspjet će zasladiti vaš dan, a puno zdravije od čokolade.
Jabuke najčešće i upotrebljavamo u desertima, a čak i djeca vole jesti narezane jabuke u tijestu sa šećerom i cimetom, limunovim sokom, u obliku čipsa ili kompotima. Ovaj topli desert također će postati omiljen među najmlađima, a hrskavi složenac voljet će i oni najstariji. Jednostavno, svi će se raspametiti od toplog složenca.
Potrebni sastojci:
- 1 kg jabuka
- Bademe (po želji)
- Grožđice (po želji) – u sezoni borovnica stavite borovnice
- Agavin sirup
- Malo krušnih mrvica
Priprema:
U vatrostalnu staklenu posudu poredajte red jabuka narezanih na ploške. Bademe malo popržite na tavi pa usitnite potom jabuke posipajte bademima i grožđicama. Pa opet složite red jabuka i tako dok sve ne potrošite. Na vrh polijte agavinim sirupom i posipajte krušnim mrvicama pa stavite peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Na pola pečenja otvorite i lagano promiješate da sok od jabuka po svuda prožme. Servirajte toplo.
Što se tiče nutritivne vrijednosti jabuka sadrži oko 85% vode, 11 % ugljikohidrata i oko 3% dijetalnih vlakana. Bogata je vitaminima posebno vitaminom C, mineralima, a sadrži pektin i celulozu. Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana koji se nalaze u kori jabuke, a imaju protuupalno djelovanje.
Izvor: Tvornica zdrave hrane