Smijeh – zarazan, a nije opasan

Svima je dostupan, dijeli se besplatno i svatko ga ima. Svatko ga razumije i lako koristi i s ovim se prirodnim lijekom ne može pretjerati.

Riječ je o smijehu, čudu koje jača imunološki sustav, daje energiju i smanjuje bol, uz brojne druge zdravstvene dobrobiti za cijeli organizam.

Još je 60-ih godina prošlog stoljeća otkriveno da su učinci smijeha i tjelovježbe vrlo slični. Jedna minuta smijanja postiže jednak učinak na rad srca kao 10 minuta vježbanja, dok sat vremena gromoglasnog smijeha sagorijeva i do 500 kalorija.

To ne čudi jer istraživanja pokazuju da se čak 400 mišića u tijelu pokreće dok se smijemo. Uz iskren, grlen smijeh ne samo da ćete se osjećati bolje već ćete i mršavjeti, a sama ta činjenica nam izvlači osmijeh na lice.

Humor i opuštenost formula su koja jača komunikaciju, međuljudske veze i osigurava kvalitetnije druženje. Zato, ako na važnom sastanku ili u autobusu punom ljudi ne možete suspregnuti smijeh iz nekog razloga, ne brinite, opustite se i uskoro će vam se sigurno pridružiti i drugi.

Imate i znanstveni dokaz za to. Uz smijeh, danas je lakše svladati konflikte u obitelji, na poslu i u društvu. Povezuje i približava ljude, stvarajući osjećaj pripadnosti pa je i jedno od rješenja za kvalitetan timski rad.