Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Sobne biljke popularan i jeftin trik za ugodniji dom

Pojedine biljke upijaju štetne tvari i prirodno ovlažuju osušeni zrak ugrijan centralnim grijanjem.

Znamo da boravak u prirodi reducira nivo stresa, a nizozemski znanstvenici kažu da biljke imaju taj isti učinak na pacijente u bolnicama.

Pojedine biljke upijaju štetne tvari i prirodno ovlažuju osušeni zrak ugrijan centralnim grijanjem. Osim toga, sobno bilje je i jeftin način ukrašavanja doma.

Dracena magenta

Idealna biljka za dom je dracena magenta. S obzirom da se zaljeva tek jednom tjedno i da joj odgovara čak i zamračena prostorija, to ju čini vrlo jednostavnom za održavanje. Najbolje će rasti ako ju ne držite izravno na suncu.

Ako želite da raste u vis, savjetuje se obrezivanje najdonjih listova. Preporučuje se i prskanje listova vodom jednom mjesečno. Svake dvije godine presadite dracenu u veću teglu kako bi još bolje rasla.

Drvo života

Drvu života ili draceni fragrans je u periodu aktivnog rasta potrebno puno svjetla i sunca. Iako raste vrlo sporo, može doseći visinu od jednog i pol metra. Dobro podnosi toplinu i hladnoću, ali i suhi zrak.

U ljetnom periodu ovu biljku je potrebno redovito zalijevati, a tijekom zimskog razdoblja, dovoljno je zemlju održavati umjereno vlažnom.

Fikus

Više je vrsta fikusa vrsta, no najpopularnija je ona s malim listovima, benjamin. Ne smije biti na propuhu i potrebno mu je puno svjetla. U ljetnom periodu fikus treba zalijevati dva puta tjedno dok u zimskom, svaka dva tjedna. Preporučuje se povremeno prskanje lišća s vodom.

Ako želite ograničiti rast fikusa, obrezujte ga u proljeće. Obrezane vrhove stabljike možete koristiti za razmnožavanje.

Paprat

Paprati također ima mnogo vrsta. Neke se drže kao lončanice, no mogu stajati i vani, ako nisu na prejakom suncu. Držite ih na mjestu gdje nisu izložene izravnom suncu, više im odgovara polusjena.

Potrebno ih je obilato svakodnevno zalijevati, jer vole vlagu. Također, preporuča se prskanje listova vodom i do nekoliko puta dnevno.

Slonova noga

Slonova noga (Nolina recurvata) je biljka koja traži mnogo svjetla. Nije ju potrebno često zalijevati, dovoljno je da zemlju održavate vlažnom. Za vrijeme aktivnog rasta, ovu biljku je potrebno jednom tjedno dohranjivati gnojivom za sobne biljke.

Dobro podnosi visoke ljetne temperature, a preko zime joj najviše odgovara boravak na temperaturi između pet i deset stupnja Celzijusovih.

https://www.djardin.hr/proizvod/slonova-noga/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Skandinavski stil voli prirodne boje i organske materijale koji odražavaju poštovanje prema prirodi.

Moj dom

Caladium su biljke koje potječu iz Južne Amerike, a rastu iz gomolja/lukovice. Većini kaladijuma se divimo zbog ludih uzoraka.

Moj dom

Stil uređenja može značajno utjecati na toplinu doma, baš kao i primjena odgovarajućih boja, materijala i dekorativne rasvjete.

She Book Club

„Moj hygge dom“ nova je inspirativna knjiga uspješnog autora koji je popularizirao koncept hyggea.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.