Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Sobne biljke popularan i jeftin trik za ugodniji dom

Pojedine biljke upijaju štetne tvari i prirodno ovlažuju osušeni zrak ugrijan centralnim grijanjem.

Znamo da boravak u prirodi reducira nivo stresa, a nizozemski znanstvenici kažu da biljke imaju taj isti učinak na pacijente u bolnicama.

Pojedine biljke upijaju štetne tvari i prirodno ovlažuju osušeni zrak ugrijan centralnim grijanjem. Osim toga, sobno bilje je i jeftin način ukrašavanja doma.

Dracena magenta

Idealna biljka za dom je dracena magenta. S obzirom da se zaljeva tek jednom tjedno i da joj odgovara čak i zamračena prostorija, to ju čini vrlo jednostavnom za održavanje. Najbolje će rasti ako ju ne držite izravno na suncu.

Ako želite da raste u vis, savjetuje se obrezivanje najdonjih listova. Preporučuje se i prskanje listova vodom jednom mjesečno. Svake dvije godine presadite dracenu u veću teglu kako bi još bolje rasla.

Drvo života

Drvu života ili draceni fragrans je u periodu aktivnog rasta potrebno puno svjetla i sunca. Iako raste vrlo sporo, može doseći visinu od jednog i pol metra. Dobro podnosi toplinu i hladnoću, ali i suhi zrak.

U ljetnom periodu ovu biljku je potrebno redovito zalijevati, a tijekom zimskog razdoblja, dovoljno je zemlju održavati umjereno vlažnom.

Fikus

Više je vrsta fikusa vrsta, no najpopularnija je ona s malim listovima, benjamin. Ne smije biti na propuhu i potrebno mu je puno svjetla. U ljetnom periodu fikus treba zalijevati dva puta tjedno dok u zimskom, svaka dva tjedna. Preporučuje se povremeno prskanje lišća s vodom.

Ako želite ograničiti rast fikusa, obrezujte ga u proljeće. Obrezane vrhove stabljike možete koristiti za razmnožavanje.

Paprat

Paprati također ima mnogo vrsta. Neke se drže kao lončanice, no mogu stajati i vani, ako nisu na prejakom suncu. Držite ih na mjestu gdje nisu izložene izravnom suncu, više im odgovara polusjena.

Potrebno ih je obilato svakodnevno zalijevati, jer vole vlagu. Također, preporuča se prskanje listova vodom i do nekoliko puta dnevno.

Slonova noga

Slonova noga (Nolina recurvata) je biljka koja traži mnogo svjetla. Nije ju potrebno često zalijevati, dovoljno je da zemlju održavate vlažnom. Za vrijeme aktivnog rasta, ovu biljku je potrebno jednom tjedno dohranjivati gnojivom za sobne biljke.

Dobro podnosi visoke ljetne temperature, a preko zime joj najviše odgovara boravak na temperaturi između pet i deset stupnja Celzijusovih.

https://www.djardin.hr/proizvod/slonova-noga/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Donosimo vam 10 ideja kako opremiti male kupaonice. Neka vam ogledalo postane glavna zvijezda!

Moj dom

Institut za boje Pantone proglasio je „Peach Fuzz” bojom 2024. godine. Riječ je o nježnoj i mirnoj nijansi boje pijeska ili bež boje s...

Moj dom

Ako vam je prva asocijacija na bambus crno vino i kola, a stariji ste od 22., vrijeme je za promjene!

Moj dom

Želite li dašak ovog godišnjeg doba unijeti u svoj prostor, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje od vas ne traže financijske eskapade.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.