Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Sočna fudge torta ispunjena karamelom i čokoladom!

Zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji karamele i čokolade, torta je kao stvorena za zimu pred nama.

Torta je nedvojbeno jedan od najukusnijih uspjelih kulinarskih eksperimenata, a njezine vrste uvijek iznova zadivljuju svakog obožavatelja slatkih delicija. Iako su osnovni sastojci u principu uvijek jednaki, priprema i dekoriranje ovih slatkih zalogaja kroz vrijeme su dostigli razinu prave umjetnosti.

Budući da 26. studenoga slavimo njezin dan, donosimo vam recept za najukusniju čokoladnu tortu koji potpisuje naša gastro blogerica Nina Mrvica. Zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji karamele i čokolade, torta je kao stvorena za zimu pred nama.

Za njezinu pripremu trebat će vam sljedeći sastojci:

Biskvit
  • 410 g glatkog brašna
  • 60 g kakaa
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • 2,5 žličice sode bikarbone
  • 290 g šećera
  • 5 jaja veličine L
  • 240 ml ulja
  • 340 ml mlijeka
  • 100 g kiselog vrhnja
Krema
  • 1 staklenka Dulce de leche karamela (ili 1 limenka kondenziranog mlijeka)
  • 300 g čokolade s minimalno 65 % kakaa
  • 300 ml vrhnja za šlag

Za početak pripremite – biskvit. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i unaprijed pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje te rubove namastite. Dok se pećnica grije, u Kenwood kMix posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, zatim naknadno dodajte šećer pa i njega umiješajte. Nakon toga suhim sastojcima dodajte jaja, ulje, mlijeko i kiselo vrhnje te sve dobro promiješajte dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 30 do 35 minuta. Kada budu pečeni, biskvite ostavite desetak minuta u kalupima pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Ako primijetite da je gornji dio biskvita neravan, poravnajte ga nazubljenim nožem.

Nakon biskvita na red dolazi priprema kreme. Ako nemate mliječni karamel, tada konzervu kondenziranog mlijeka kuhajte u vodi na laganoj vatri oko dva sata. U slučaju da radite s mliječnim karamelom, sadržaj limenke prebacite u posudu i ostavite da se ohladi. 

Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće pa ju prebacite u posudu otpornu na toplinu i ostavite ju po strani. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu. Kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi pa spremite u hladnjak na sat vremena. Ohlađenu smjesu izmiksajte i stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1 cm pa krenite u slaganje.

Nina je za pripremu torte koristila Kenwood kMix samostojeći mikser, na kojem je moguće mijenjati nastavka za miješanje. Tako je za pripremu biskvita koristila K-Beater nastavak, a za pripremu kreme koristila je pjenjaču.

Na stalak za torte ili pladanj postavite prvi biskvit.  Unutarnji rub biskvita zatim obrubite pa preostali dio napunite mliječnim karamelom te preklopite drugim biskvitom. Ponovite postupak pa preklopite s trećim biskvitom, a kada ste sve biskvite posložili, cijelu tortu premažite preostalom kremom od čokolade i vrhnja. Tortu ukrasite po želji i Dan torte proslavite uživajući u svojem remek djelu. Dobar tek!

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red velvet torta se pojavila tek 1930-ih.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.