Sol je neizbježan sastojak naše prehrane i gotov da ne postoji kućanstvo u kojem ga nema. Međutim, sol nije predodređena samo za to da bi vam juha bila ukusnija. Prema Institutu Salt, sol se može upotrijebiti na još 14,000 načina. Od kuhinje do osobne higijene i općenito kuće sol vam može biti od velike koristi.
Sol, točnije natrijev klorid, stoljećima se upotrebljava u čuvanju hrane i u čišćenju, a ljudi su se na nju oslanjali i u brojnim drugim situacijama. Ona je netoksična, ima je u izobilju. Evo nekoliko ideja kako je možete iskoristiti za koje možda već znate, a možda se s njima susretnete po prvi put.
Kuhinja
Testirajte svježinu jaja – stavite dvije žličice soli u čašu vode i stavite jaje u nju. To već znate, svježe jaje će potonuti, staro jaje će plutati.
Spriječite tamnjenje voća – većina ljudi koristi ili ocat ili limunov sok kako oguljene jabuke ili kruške ne bi potamnile, ali isto tako ih možete staviti u malo vrele posoljene vode kako bi zadržale svoju prirodnu boju. Kad ih poželite pojesti, samo ih operite.
Vađenje oraha – stavite orahe u slanu vodu na nekoliko sati prije nego ih krenete krckati i lakše ćete izvaditi meso.
Uklonite neugodni miris s ruku – sjeckali ste luk ili češnjak pa vam ruke smrde? Možete ih opati sapunom i zatim trljati po površini od nehrđajućeg čelika (vjerovali ili ne) ili ih možete oprati s malo octa i soli.
Produljite siru vijek trajanja – namočite krpu u slanoj vodi i zatim u nju umotajte sir prije nego ga stavite u hladnjak.
Sačuvajte dno pećnice – ako vam kojim slučajem prilikom pečenja pite ili nečeg sličnog malo smjese iz tepsije iscuri na dno pećnice, to što je ispalo samo pospite solju; neće se usmrdjeti niti dimiti, a zapeći će se u koricu koju ćete kasnije lakše moći očistiti.
Osobna higijena
Produljite vijek četkice za zube – natopite četkicu za zube malo slane vode prije nego ju prvi put upotrijebite – dulje će vam trajati.
…
Ostatak članka pročitajte ovdje:
Sol – što sve možete s njom
Sol, točnije natrijev klorid, stoljećima se upotrebljava u čuvanju hrane i u čišćenju, a ljudi su se na nju oslanjali i u brojnim drugim situacijama. Ona je netoksična, ima je u izobilju. Evo nekoliko ideja kako je možete iskoristiti za koje možda već znate, a možda se s njima susretnete po prvi put.
Kuhinja
Testirajte svježinu jaja – stavite dvije žličice soli u čašu vode i stavite jaje u nju. To već znate, svježe jaje će potonuti, staro jaje će plutati.
Spriječite tamnjenje voća – većina ljudi koristi ili ocat ili limunov sok kako oguljene jabuke ili kruške ne bi potamnile, ali isto tako ih možete staviti u malo vrele posoljene vode kako bi zadržale svoju prirodnu boju. Kad ih poželite pojesti, samo ih operite.
Vađenje oraha – stavite orahe u slanu vodu na nekoliko sati prije nego ih krenete krckati i lakše ćete izvaditi meso.
Uklonite neugodni miris s ruku – sjeckali ste luk ili češnjak pa vam ruke smrde? Možete ih opati sapunom i zatim trljati po površini od nehrđajućeg čelika (vjerovali ili ne) ili ih možete oprati s malo octa i soli.
Produljite siru vijek trajanja – namočite krpu u slanoj vodi i zatim u nju umotajte sir prije nego ga stavite u hladnjak.
Sačuvajte dno pećnice – ako vam kojim slučajem prilikom pečenja pite ili nečeg sličnog malo smjese iz tepsije iscuri na dno pećnice, to što je ispalo samo pospite solju; neće se usmrdjeti niti dimiti, a zapeći će se u koricu koju ćete kasnije lakše moći očistiti.
Osobna higijena
Produljite vijek četkice za zube – natopite četkicu za zube malo slane vode prije nego ju prvi put upotrijebite – dulje će vam trajati.
…
Ostatak članka pročitajte ovdje:
Sol – što sve možete s njom
You must be logged in to post a comment Login