Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Šopingholizam – bolest 21. stoljeća

Jeste li ovisnica o kupnji?

Avis Cardella je klasična šopingholičarka, ovisnica o kupovini odjeće, cipela i torbica. Šopingholizam promatrajući sa strane možda zvuči simpatično i bezazleno, ali iskustvo koje je Avis podijelila s čitateljima britanskog Daily Maila otkriva da se radi o pravom mentalnom poremećaju s kojim nije lako živjeti.

"Trebala bih biti na poslu, ali odjednom me uhvatila strastvena želja za kupovinom. Bez razmišljanja sam u sekundi napustila ured i u transu otišla u najbližu luksuznu prodavaonicu rublja", kaže Cardella te nastavlja: "Kupila sam prvi komad donjeg rublja koji mi je zapeo za oko, i to u svakoj dostupnoj boji. U kratkotrajnoj euforiji potrošila sam 300 funta. Međutim, radost je kratko trajala, pri povratku kući obuzeli su me čudni osjećaji. Odjednom više nisam željela to što sam kupila, osjećala sam strašni krivnju i nezadovoljstvo".

Šopingholizam je prava pošast 21. stoljeća. Ovisnost o šopingu posljedica je depresije, samoće, nezadovoljstva i tko zna čega sve ne. Najveći broj žrtava dolazi iz ženske populacije, ali daleko od toga da su muškarci imuni."Kada sam došla doma, otvorila sam ormar prepun skupocjenog donjeg rublja, dobar dio toga nikada nisam obukla. Postala sam svjesna da imam veliki problem, ali nisam znala kako se součiti s tim. A možda nisam niti željela", otkriva Avis Cardella.

Ona je samo jedna od tisuća sličnih žena koje – svjesne ili ne – troše bogastvo na lijepo upakirane dizajnerske krpice koje im najčešće ne trebaju. Zanos traje kratko, nakon jednih cipela želite kupiti druge, nakon drugih treće… I obično nikada niste zadovoljni!

Skroz sam bankrot, mama

Jedna od najčešćih posljedica ovisnosti o šopingu – s kojom se suočila i Avis – jeste bankrot! Bankrot ipak nije najgori, šopingholičari često doživljavaju otuđenje, samopuzdanje lagano isparava, depresija je sve jača, smisao života se gubi u manijakalnom konzumerizmu, obiteljske veze se nerijetko raspadaju!

Stoga obratite pažnju koliko trošite i što kupujete. Trebaju li vam doista još jedne Guccijeve tenisice, ako već imate pet komada iz nove kolekcije Prade i D&G-ja? Bez obzira na stanje vašeg bankovnog računa, strastveno kupovanje bespotrebnih stvarčica – koliko god na početku bezopasno izgledalo – vrlo lako će vas otjerati u propast.

CroModa.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Financije

RBA je, u suradnji sa splitskom umjetnicom Tisjom Kljaković Braić i agencijom Imago Ogilvy, osmislila i izdala knjižicu Financijska početnica: Od plaće do plaće,...

Financije

U našoj kulturi ne postoji svijest o važnosti financijske pismenosti čemu je dokaz i činjenica da ona u hrvatskom obrazovnom sustavu nije uopće ili...

Suncokreti na oblacima

Godina borbe, neizvjesnosti i godina s postavljenih barem 1000 pitanja na koja niti dan danas nisam dobila odgovore.

Suncokreti na oblacima

Nekad pomislim, što te život više lomi toliko si jači, više si otporniji...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.