Matejka s bloga likechocolate.net piše recept za jedno brzo i prefino jelo. U ljetnoj sezoni dodaje mu tikvice koje se odlično uklapaju, no u principu ih možete izostaviti. Manje od pola sata kuhanja, nekoliko finih sastojaka, začini po želji i ukusu i odličan ručak za cijelu obitelj je gotov.
Za 4 osobe
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g fileta svježeg lososa
- 1 veći češanj češnjaka
- 1 srednje velika tikvica
- 125 ml bijelog vina
- 300 g pirea rajčice ili sjeckane rajčice iz konzerve
- 1 žlica meda
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žličica bosiljka
- 1 žlica kapara
- sol, papar
- 250 g špageta
Upute:
-
Losos narežite na kockice oko 1 x 1 cm. Pržite ga na vrućem ulju 2-3 minute pa izvadite sa strane na tanjur.
-
Na ostatku ulja vrlo kratko prepržite sjeckani češnjak (15 sek), a onda dodajte tikvice koje ste narezali na polumjesece debljine 2-3 mm. Pržite tikvice na srednje jakoj vatri 7-8 min, dok malo ne omekšaju, a zatim ih zalijte vinom i kuhajte pet minuta, dok alkohol ne ispari.
-
Dodajte rajčicu i začine te kuhajte 10-ak minuta, a zatim u umak vratite losos, dodajte kapare i kuhajte još 5 minuta.
-
U međuvremenu skuhajte špagete u puno slane vode. Prebacite ih u umak izravno iz lonca s vodom, zajedno s malo vode od kuhanja (2-3 žlice), dobro promiješajte i dodatno začinite po potrebi. Poslužite nakon pet minuta stajanja. Dobar tek!