Špancirfest: 10 dana i 93 koncerta

U petak, 24. kolovoza, počinje Špancirfest – jedinstveni festival koji dobrim emocijama spaja koncerte, kazalište, ulične predstave, kreativne radionice i brojne druge sadržaje kojima iz godine u godinu u Varaždin privlači sve više posjetitelja svih uzrasta, ali i ukusa.

Varaždinskim ulicama tijekom Špancirfesta vladat će ulični performeri kojih će ove godine biti najviše do sada. Najbolji ulični umjetnici iz cijele Europe za posjetitelje će izvesti čak 30 predstava. U šarenilu uličnog programa ove će se godine po prvi puta pronaći i elementi cirkusa u performansu Sconcerto d'amore, istovremeno i koncert i priča prepuna skečeva, zračnih akrobacija, glazbene igre, odvažnog zvuka te puno komedije. Špancirfest donosi i koncert u zraku, Floten Tecles, koji objedinjuje glazbu, kazalište i film u performansu ispunjenom poezijom i humorom. Usto, ulica će odzvanjati i glazbom oko 20 uličnih svirača.

Na pet pozornica u jezgri grada tijekom deset dana održat će se 52 koncerta, dok će još oko 40 izvođača nastupiti na Party pozornici Arena uz Dravu. Također, u varaždinskom HNK održat će se dobrotvorni koncert za Udrugu Spas na kojem će nastupiti čak 13 opernih zvijezda. Po prvi put, ove je godine ostvarena suradnja s HNK Varaždin te će se ondje održati pet predstava komedije.

MTV pozornica bit će krcata jakim imenima svjetske i domaće scene, poput Flogging Molly, Leningrad Cowboys, Kultur Shock i Kiril Dzajkovski. Dubioza Kolektiv će na Špancirfestu ekskluzivno predstaviti svoj novi album, a posebno iznenađenje koje su organizatori pripremili za posjetitelje Špancirfesta je svakako hvaljeni mjuzikl Footloose.

Na Pan pozornicu tijekom 10 dana popest će se isto toliko atraktivnih imena – Josipa Lisac, Rambo Amadeus, Magnifico, kojem je ovo prvi nastup u Hrvatskoj, samo su neki od njih. Klape i tamburice naći će svoju publiku ispred pozornice Zagorje Tehnobeton, a ondje dolazi i glasoviti Mostar Sevdah Reunion. Ljubitelji bluesa, jazza i rocka dobro će se zabaviti na pozornici na kazališnom trgu.

Zabava do jutra zajamčena je na Party pozornici Arena, a ističemo headlinere – vrsnog Gramophonedziju i legendarnog Tomcrafta. U Autozoni na Trgu bana Jelačića pjevati će Natali Dizdar, a ondje se spremaju i brojne zabavne nagradne igre, ali i ulični performansi.

Kao i prošlih godina, i ove je rezervirano posebno mjesto za male i velike kreativce. U Parku kreative u Habdelićevoj ulici pronaći ćete čak šest kreativnih radionica za djecu te jednu za odrasle. Studenti Studija dizajna će zajedno s Varaždincima raditi na kreativnim rješenjima za grad, a pozivaju varaždinske gospodarstvanike da im se pridruže. Za bebe je i ove godine prisutan Baja – buf, događanje koje je prošle godine oduševilo sve novopečene roditelje. Poseban program uz zabavu, rekreaciju i ljetno kino mališane čeka i na Starom gradu u sklopu Vindilanda.

Ne smijemo zaboraviti ni ulične izlagače, njih 150 koji stižu iz cijele Hrvatske. Bit će predstavljeni tradicijski obrti i delicije hrvatske kulinarske baštine, a u Gajevoj ulici smjestit će se kreativna industrija. Vlasnici varaždinskih dvorišta otvorit će svoja mala carstva posjetiteljima.

Uz sve navedeno, tijekom Špancirfesta očekuje nas još mnoštvo sadržaja i popratnih događanja koja će staviti osmijeh na lice svim posjetiteljima te će ponovo Špancirfest potvrditi svoj slogan Festivala dobrih emocija.

Podsjećamo, ulaznice za MTV pozornicu i predstave komedije mogu se kupiti na prodajnim mjestima sustava Eventim, a za Party pozornicu Arena putem web stranice Entrio.hr. Sve informacije o programu i o ulaznicama nalaze se na web stranici Špancirfesta.