Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Spas za kosti i ligamente

Savjeti dr. Nemeca iz Specijalne bolnice za ortopediju i kirurgiju.

Ovih dana ne možemo izbjeći razgovor o "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu". "Goooool" tutnji sa svih strana. Nogometaši su mladi, zgodni, uspješni, bogati i "svaka majka bi ih za zeta poželjela". Bez obzira koliko su uspješni i u kojim klubovima igraju, karijera je rezultat ogromnog truda i odricanja. Ružna strana nogometa, sporta općenito, su ozljede, najčešće koljena. Sjetimo se samo Ivice i Janice, te brojnih operacije koje su prošli. Što je to prednji križni ligament, objasnio nam je prof. dr. sc. Boris Nemec, spec. ortoped u svojoj bolnici u Matuljima.Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju DR. NEMEC smještena je u Matuljima, u ulici Dalmatskih brigada b.b. Bolnica je namjenski izgrađena za liječenje pacijenata sa ozljedama i bolestima lokomotornog aparata. Opremljena je najmodernijom medicinskom opremom i u njoj radi vrhunski osposobljena ekipa stručnjaka pod vodstvom dr. Nemeca.

Gdje je zapravo prednji križni ligament?

Prednja ukrižena sveza je jedna od četiri veće sveze u koljenu, uz stražnju križnu i kolateralne sveze. Križne sveze osiguravaju kontakt između natkoljenične i potkoljenične kosti, omogućavaju stabilnost koljenog zgloba i ograničavaju rotacije prilikom vršenja kretnji. U ortopediji se uglavnom koristi kratica ACL (anterior cruciate ligament).

Prilikom ozljede dolazi do istegnuća (distenzije), djelomičnog pucanja (parcijalne rupture) ili potpunog pucanja (rupture) prednje ukrižene sveze. Ove ozljede obuhvaćaju velik postotak svih ozljeda koljenog zgloba. Najčešće se događaju prilikom sportske aktivnosti kao što je rekreativno igranje nogometa, košarke i sličnih sportova koji uključuju nagle promjene pravca kretanja, ubrzanja i skokove. Manji dio otpada na prometne nesreće (motor), padove i ozljede na radu.

Kako prepoznati promjene na koljenu?

Pacijenti obično opisuju kako im je koljeno prilikom pokreta ili doskoka “pobjeglo”, čuju kako je u koljenu nešto puklo, nakon čega slijedi jak otok zgloba i bol. Često su uz križnu svezu ozlijeđene i druge strukture u koljenu (meniskusi, ligamenti, hrskavica). Nakon ozljede koljeno ostaje nestabilno, boli i onemogućuje sportski trening ili fizički posao.
Dijagnoza rupture prednje ukrižene sveze postavlja se nakon detaljne anamneze (opis simptoma i ozljede) i kliničkog pregleda koji uključuje testove za procjenu stabilnosti koljena. Kod nejasnih slučajeva radi se magnetska rezonanca koljena koja u visokom postotku dijagnosticira stanje ukrižene sveze.

Nakon postavljene dijagnoze slijedi odluka o daljnjem liječenju. Kao i inače u medicini, ne postoji univerzalna terapija. Liječenje mora biti individualizirano i prilagođeno pacijentu. Neki od faktora koji utječu na odluku su dob pacijenta, motivacija, nivo i vrsta tjelesne aktivnosti kojom se pacijent želi baviti, stupanj nestabilnosti koljena i stanje ostalih koljenskih struktura.Moramo li pod nož?

Liječenje može biti kirurško i konzervativno. U kirurškom liječenju postoje razne tehnike rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta, dok konzervativno obuhvaća specijalnu fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Treba naglasiti da se jačanjem muskulature koja djeluje na koljeni zglob ne može postići rotacijska stabilnost koju koljenu osiguravaju križni ligamenti. Stoga, ukoliko se pacijent želi nastaviti baviti nogometom ili nekim drugim sportom koji pred koljeno postavlja visoke zahtjeve, treba učiniti rekonstrukciju prednjeg križnog ligamenta.

U našoj bolnici operativni se zahvat izvodi u regionalnoj (spinalnoj) anesteziji i traje u prosjeku sat vremena. Čitava operacija izvodi se artroskopski, pri čemu se koljeno ne otvara, nego se u njega kroz dva mala reza od nekoliko milimetara uvede leća s kamerom i posebni instrumenti. Tijek operacije prati se na monitoru. Ukoliko želi, pacijent također može gledati operaciju i komunicirati s operaterom.

Prvo se pregleda koljeno i utvrdi stanje svih koljenskih struktura. Za rekonstrukciju najčešće koristimo tetive mišića hamstringsa (mišići stražnjeg dijela natkoljenice), središnji dio ligamenta patele ili kvadricepsa. Presadak se pripremi i kroz izbušene tunele u natkoljeničnoj i potkoljeničnoj kosti pod kontrolom artroskopa provuče u koljeno. Nakon provjere pozicije presatka i njegove napetosti, tetive se fiksiraju posebnim resorptivnim vijcima i dodatno osiguraju koncima.

Koliko traje oporavak?

Za potpuno sraštenje presatka potrebno je nekoliko mjeseci i prije tog vremena nije dopušteno veće opterećenje koljena. Pravilna postoperativna rehabilitacija je iznimno važna za potpun oporavak i ima više faza. Poslije operacije pacijent dobiva koljenu ortozu i hoda uz pomoć dvije štake iduća tri tjedna uz opterećenje operirane noge 20 – 30 kg. U prvoj fazi, koja traje oko dva mjeseca, nastoji se postići stabilnost i puna pokretljivost koljena uz izvođenje pasivnih i aktivnih vježbi. U drugoj fazi pacijent postupno opterećuje koljeno, izvodi vježbe koordinacije i jačanja muskulature. Nakon tri mjeseca počinje s pravocrtnim trčanjem i izvođenjem vježbi specifičnih za pojedini sport. Puno opterećenje koljena i povratak sportskoj aktivnosti u pravilu nije moguć prije šest mjeseci i potpunog uraštanja presatka u kost.

Rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta danas su rutinske operacije u ortopediji i u 95 % slučajeva vraćaju punu stabilnost i čvrstoću koljena. Kao i kod svake druge operacije, moguće su komplikacije i u pojedinim slučajevima ne dođe do opskrbe presatka krvnim žilama. U tom slučaju treba ponoviti operaciju drugom tehnikom.Preporuka

Ruptura prednje ukrižene sveze je teška ozljeda koljena. Perzistirajuća nestabilnost koljena dovodi do ozljede drugih koljenih struktura (meniskusi, hrskavica), što uzrokuje rani razvoj artroze koljena. Zbog toga svim sportašima koji su zadobili ozljedu prednje ukrižene sveze, a žele se nastaviti baviti sportskim aktivnostima, preporučamo rekonstrukciju sveze.

Za sve daljnje informacije i dogovore obratite se u:

Specijalna bolnica DR. NEMEC
51211 Matulji, Hrvatska
tel.: +385 51 277 350
fax: +385 51 273 901
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Poliklinika Kaliper zajedno s vrhunskim timom liječnika, fizioterapeuta i kineziologa s bogatim iskustvom rada, kombiniranim sa suvremenom tehnologijom te naprednim metodama liječenja, vašem tijelu...

Anja može sve

Zajedno smo prošle toliko toga da bismo mogle knjigu napisati, borile smo se obje i uspjele.

Video box 2

Ana nam je na svom primjeru pokazala kako izgleda porod.

Predstavljamo

Donacija od 150.000,00 kuna za ultrazvučni uređaj

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.