Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Spavanje beba

Bebe se bude s izlaskom sunca i idu spavati kada padne mrak. Razlog tome je što njihov organizam djeluje premacirkadijskim ciklusima (lat. oko jednog dana).

Odnosno, kada svjetlost dođe do retine, ona šalje signal centru iza oka “dan je”, a onda taj signal putuje do mozga koji prestaje proizvoditi melatonin koji djeluje kao prirodna tableta za spavanje. Kada padne mrak, taj signal se više ne šalje, već u akciju kreće signal “noć je”.

A kako zapravo bebe spavaju? U početku one spavaju oko 16 sati. Međutim ono nije u komadu, već rascjepkano kroz dan. Bebe prva tri mjeseca zapravo ne razlikuju dan i noć, već spavaju kad god stignu. Na roditeljima je da ih nauče toj razlici.

Iako većina smatra kako bebe vole tišinu i da im je potrebna za dobar san, činjenica je potpuno drukčija. One su u maminom trbuhu slušale zvukove koji su glasniji od najglasnijeg usisavača. Kako bi bolje spavale treba im puštati zvukove koji ih podsjećaju na njih, jer je opuštaju. Uz naravno odgovarajuću glasnoću.

sleeping-888538_1920

Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je zabluda. Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Iako se često smatra da plinovi bebama ometaju san, tome zapravo nije tako i u većini slučajeva se na to uopće ne obaziru.

Metoda “neka se isplače” samo pogoršava samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno. Spavanje beba, a time i roditelja poboljšava pravilna rutina prije odlaska u krevet i dobre navike. Uz njih uspavljivanje je puno brže, a spavanje je duže čak za jedan do tri sata.

Navratite u srijedu 10.2. od 17 sati u family friendly kafić Playground caffe, u Tkalčićevoj ulici 84. U ugodnom društvu saznajte korisne savjete kako poboljšati spavanje mališana irazmijenite iskustva s drugim roditeljima.

Više

Zanimljivosti

Iva Šutić, autorica digitalnog sadržaja i Instagram mama na svom profilu @iwaiva dijeli trenutke iz svakodnevnog života svoje obitelji. Samo nekoliko dana prije nego...

Savjeti i preporuke

Tradicija i stručno znanje povezani su u jedinstvenu ponudu proizvoda s tri zanimljiva podbrenda BC Baby, BC play i BC Style.

Putovanja

Zima u Alpama je čarobna, a naša je preporuka koruški Nassfeld...

Savjeti i preporuke

Uočivši ljekovite blagodati kamilice, hrvatski brand Loveda razvio je dermatološki ispitanu bio kozmetiku koja njeguje kožu najmlađih bez suvišnih umjetnih dodataka – sulfata i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.