Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Spoj luksuza i vrhunske kvalitete – ovo je vino umjetnost koju će zavoljeti i najizbirljivija nepca

Prva vina iz Selekcije Petric nastala su u suradnji s vinarijom PZ Svirče na otoku Hvaru krajem devedesetih godina dvadesetoga stoljeća. 

Prva vina iz Selekcije Petric nastala su u suradnji s vinarijom PZ Svirče na otoku Hvaru krajem devedesetih godina dvadesetoga stoljeća. 

Svatko tko poznaje obitelj Petric zna da su njezini članovi veliki gurmani i strastveni ljubitelji vrhunskih vina, a svoju ljubav prema hvarskome kraju, ukusnim vinima i domaćoj kuhinji odlučili su pretočiti u luksuzni Plavac mali barrique.

Vino se u početku konzumiralo samo unutar obitelji, no ubrzo su ga kušali prijatelji i poznanici koji su se u njega zaljubili već na prvi okus te proširili glas o njegovoj vrsnoći. Tako je uskoro dom obitelji Petric postao omiljeno okupljalište kušatelja probranih vina. 

Kako bi smanjili redove na kućnome pragu, obitelj Petric 2012. godine odlučuje ponuditi svoje vino svim obožavateljima vrhunskih vina.

Dokaz da ovo nije bilo kakvo vino i da je svaka boca proizvedena s mnogo ljubavi jest činjenica da se gotovo sav prihod od prodaje ulaže u još bolju i kvalitetniju proizvodnju. 

Proizvodnja vina Plavac mali barrique

Vino je proizvedeno od grožđa plavac mali s položaja Ivan Dolac na južnoj strani otoka Hvara. Grožđe je dozrijevalo pod utjecajem tzv. trostruke insolacije– pod izravnim sunčevim svjetlom, odsjajem sunca od kamena i mora te je predanim radom hvarskih težaka pretočeno u vrhunsko vino.

Prinos grožđa po trsu vrlo je nizak, najviše 800 g, a uzgoj je ekološki, bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida. Grožđe se bere isključivo ručno te se odmah prerađuje u obližnjoj vinariji PZ Svirče na tradicionalan način i uz primjenu suvremene tehnologije u kontroliranim uvjetima.

Nakon alkoholne i malolaktične fermentacije vino se njeguje u hrastovim bačvama barrique zapremnine dvjesto dvadeset pet i petsto litara francuskih proizvođača Tonnellerie Sylvain, Nadalié, Saury, Seguin Moreau, Taransaud, Tonnellerie Radoux. Vrijeme odležavanja vina iznosi pet godina.

Poseban dizajn i kvaliteta

Nakon odležavanja vino se buteljira u 1200 grama teške boce od visokokvalitetnoga tamnog stakla u kojima se do konzumacije čuvaju bogat okus i vrhunska kakvoća. Boce, poput voska i bačava u kojima je vino odležalo, dolaze iz Francuske, a izrađuju ih najbolji svjetski proizvođači. Čepovi su također pomno odabrani, izrađeni od najkvalitetnijega punog pluta u renomiranoj portugalskoj tvrtki.

Radi očuvanja kvalitete svaka je boca zapečaćena voskom, posebno izrađenim baš za ovaj iznimni plavac, kako bi rubinski crvenom bojom upotpunio dizajn ovoga elegantnog vina. Za tipografiju i dizajn etikete zaslužan je Nikola Đurek.

Vino se odlikuje tamnom rubinski crvenom bojom. U aromatskome profilu prevladavaju arome sušenoga bobičastog voća te presušenoga grožđa nadopunjene diskretnom aromom vanilije, bijele čokolade i kave.

U okusu vino je snažno, puno, bogato ekstraktom s mekim zrelim taninima s dugim aftertasteom. Butelju je potrebno otvoriti barem jedan sat prije upotrebe, a nakon otvaranja poželjno je dekantirati vino kako bi dalo svoj puni okus te poslužiti u širim i otvorenijim čašama. Uz ovo osobito vino može se uživati u raznim jelima: od vrhunskoga pršuta, kravljega ili ovčjega sira do bifteka, ramsteka, janjetine te uz deserte poput rožate, kolača od oraha i badema, uz čokoladu i ostale poslastice.

Više o ovom vinu saznajte na https://selekcijapetric.com/

Ne propustite

Gastronomija

Royal Hill Rosé nastavlja kratku, ali čvrstu tradiciju sve boljih ljetnih vina koja nam dolaze iz Hrvatskog Podunavlja.

Gastronomija

Zadnji mjesec u godini najveći dio vremena provodimo u odličnim društvima, s dragim prijateljima, a novogodišnja noć vrhunac je takvih druženja.

Gastronomija

Žene i vino! Spoj elegancije, profinjenosti ali i potrebe suvremenih žena da u posebnim trenucima u svojim čašama imaju pomno odabrano vino.

Gastronomija

Uronite u osvježavajuću kombinaciju živahnosti i elegancije Royal Hill rosé vina i pjenušaca

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.