Budi fit

Spolnost na ex

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) pokrenuo akciju Nek’ se mlade pita!
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) pokrenuo akciju Nek' se mlade pita!<br />
U sklopu akcije snimljen je i promoviran spot Roditeljstvo nije igra te izdana publikacija Sex na ex, kojom se želi upozoriti na važnost i potrebu rješavanja pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih, ali uz njihovo aktivno djelovanje.

Publikacija je djelo grupe mladih eksperata koji su u suradnji s CESI analizirali javne politike i prakse u Hrvatskoj i dobre prakse u Europskoj uniji te izradili priručnik koji će služiti mladima kao alat za javno zagovaranje u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Ovaj projekt financirala je EU.

Priručnik za mlade revolucionare

Priručnik Sex na ex namijenjen je onima koji žele pokrenuti društvene promjene koje će dovesti do unaprjeđenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih. Svi koji su zainteresirani za ovo publikaciju, mogu je dobiti u prostorijama CESI na adresi Nova cesta 4, Zagreb, na njihovoj internet stranici, a uskoro i na internet stranici udruge Sezam.

Ovo je samo uvod u niz akcija kojima bi se „stisnulo“ Vladu da prestane marginalizirati ovaj problem te poduzme konkretne mjere po pitanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

– Ono što je nedvojbeno je da bi Hrvatska trebala imati strateški dokument koji bio se bavio seksualnim i reproduktivnim zdravljem. Obuhvaćao bi sve elemente seksualnosti, no ne bi se odnosio samo na mlade već i na odrasle. Mi moramo znati kakav nam je natalitet, da nam je prirodni prirast negativan i da se danas mladi imaju mnogo dvojbi kada se odlučuju za roditeljstvo,- rekla je prim. dr. sc. Marina Kuzman, voditeljica Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Spot upozorava na problem maloljetničkih trudnoća

Predstavljen je i TV spot Roditeljstvo nije igra koji upozorava na problem maloljetničkih trudnoća iz pozicije šesnaestogodišnjeg mladića koji postaje otac. Naime, ovime se želi reći da maloljetnička trudnoća nije samo ženski problem.

– Na državnoj maturi polažete predmete kao što su hrvatski ili matematika, no o seksualnoj kulturi imate vrlo malo znanja. Mladi se suočavaju s opasnim spolno prenosivim bolestima, dok o tome vrlo malo znaju. Pravo na znanje neće se ostvariti samo od sebe, već se za to moramo boriti,- rekao je učenik V. gimnazije Luka Orešković koji se i sam uključio u ovaj projekt.

Iako je, na žalost, naša Vlada uglavnom „gluha“ za ovakve probleme, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi od 2006. godine provodi Nacionalni program za prevenciju HIV/AIDS-a te je otvoreno deset centara za savjetovanje pri zavodima za javno zdravstvo i u zatvorskoj bolnici. Dakle, ipak se nešto radi, no to je još uvijek premalo. Nadajmo se da će ova akcija pokrenuti „lavinu“.

" alt="">

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Život u dvoje

Probajmo razbiti sedam najčešćih bajki o ljubavi i seksu, u koje još uvijek mnogi vjeruju.

Savjeti stručnjaka

Jedna prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija.

Darivanje

Izgradite povjerenje, postavite zdrave granice i povežite se sa svojim djetetom

Život u dvoje

Najgore što se može napraviti je pokušati prerano postati prijatelj, dajte si vremena

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version