Sporni zakon o umjetnoj oplodnji

"Ne znam koliko je ponosno sedamdeset zastupnika koji su dignuli ruku za ovaj zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji jer svi su upozoreni da će podizanjem ruke za ovakav zakon mnogim građanima uskratiti priliku za roditeljstvom te će svima otežati i ovako bolan put do djeteta. Pa sad, neka budu ponosni“, poručila je zastupnicima Hrvatskog sabora Karmen Rivoseki-Šimić iz udruge Roda. Također, iz udruge najavljuju ustavnu tužbu zbog medicinskih aspekata ovog zakona koji onemogućuju građanima adekvatnu medicinsku pomoć.

„Ministar zdravstva Darko Milinović je u završnoj riječi na temelju koje je donesen zakon obmanuo javnost govoreći da je zamrzavanje jajnih stanica i spermija uobičajen postupak u svijetu. Uspješnost postupka zamrznutom jajnom stanicom iznosi svega tri posto, a da bi to bilo moguće, potrebna je oprema za zamrzavanje jajnih stanica koju si teško mogu priuštiti i zemlje daleko bogatije od Hrvatske“, kaže Rivoseki-Šimić.

Zakon ne predviđa oplodnju svih izvađenih jajnih stanica, i dalje nije dopušteno zamrzavanje zametaka, ostavljena je mogućnost prigovora savjesti, nije predviđena mogućnost oplodnje za oba neplodna partnera, a država obvezuje na traženje drugoga mišljenja.

Nacionalni registar darovatelja splonih stanica

Niti jedna zemlje nema ograničenja prava na oplodnju samo tri jajne stanice. Takvu odredbu imala je samo Italija koju je Ustavni sud odbio uz obrazloženje da žena mora imati realnu šansu za začeće, žena prema hrvatskom zakonu koji stupa na snagu za osam dana takvu šansu nema.

U Saboru je prošao i Vladin amandman koji predlaže da se nevjenčanim parovima zakonski ipak omogući medicinski potpomognuta oplodnja. „To je amandman koji znači da će i izvanbračni parovi imati pravo na postupak, ali koji im ipak neće omogućiti roditeljstvo kao i parovima koji su u braku“, pesimistična je Rivoseki-Šimić.

Također, zakon predviđa sustav kontrole nad manipulacijom spolnim stanicama kroz sustav akreditacije ustanova koje će se moći baviti medicinski potpomognutom oplodnjom. Predviđen je i nacionalni registar darivatelja spolnih stanica. Država bi plaćala šest postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Ne postoji dobno ograničenje za žene do kada mogu biti majke, zabranjuje se prodavanje i reklamiranje donacija spolnih stanica.