Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti i preporuke

Spriječite dosadne ljetne akne

Odmastite kožu salicilnom ili glikolnom kiselinom.

Jedna od gorih stvari je kad dođe vruće vrijeme, najradije biste skinuli što više robe sa sebe, na moru i šminku, a onda krenu bujati razni prištići. Od akni do alergijskih, pa sve do sitnih crvenih prištića po dekolteu. Za alergijske je odgovorno sunce, a za akne pojačano lučenje loja i dehidracija kože.

Inače u nastanku akni sudjeluje nekoliko čimbenika, od kojih su najvažniji naslijeđe, hormoni i bakterije. Naime, nasljeđuje se veličina žlijezda lojnica i njihova osjetljivost na različite podražaje, kao preduvjet pojačanog lučenja loja (seboreja), a kasnije i nastanka akni.Dakako, lučenje loja pojačava se u pubertetu pod utjecajem hormona (androgena), što dovodi do razrjeđivanja lipida kože i poremećaja orožnjavanja unutar folikula žlijezde lojnice. Zbog suženja izvodnog kanala lojne žlijezde nakupljeni loj i odbačene epitelne stanice ne mogu izaći na površinu kože nego se skrućuju u bjelkasto-žućkastu masu naziva komedon (miteser).

Problem je što se onda u miteserima razmnožavaju različite bakterije, od kojih glavnu ulogu imaju anaerobne bakterije koje, pak, stvaraju slobodne masne kiseline i potiču upalu u lojnom folikulu i okolnom tkivu. Upalni proces može zahvatiti i dublje dijelove tkiva oko folikula i tad nastaju duboki, tvrdi, bolni čvorovi veličine graška do lješnjaka.

Ljeti potrebno odmašćivanje kože

Ljeti, zbog topline i vlage, pojačano se luče žlijezde lojnice, zbog čega površinski dio kože postaje masniji. Još češće nego na licu, pogoršava se stanje na leđima i prsima, i to ne samo ženama, nego u ovim slučajevima nisu ni muškarci pošteđeni.Zbog pojačanog znojenja, koje otežava izlučivanje sadržaja iz žlijezda lojnica, dolazi do njihovog začepljenja. Stanje se pogoršava uz pritisak i trenje tijesne odjeće, ovratnika, remena ili ruksaka koji mogu iritirati već upaljene folikule žlijezda lojnica.

Dio rješenja je da prilikom pranja treba izbjegavati snažno trljanje i svakodnevno upotrebljavati sredstva za lokalnu primjenu na bazi salicilne ili glikolne kiseline te benzoil peroksida. Savjetuje se i tjedna primjena maski koje upijaju suvišnu masnoću i koži vraćaju mat izgled.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Beauty report

95% osoba od 15 do 25 godine ima problema s nepravilnostima na koži. Šanse da se izbjegne ovaj problem su male i svi će...

Beauty report

Važno akne shvatiti ozbiljno i na njihovu pojavu reagirati odlaskom dermatologu, budući da mogu značajno narušiti kvalitetu života uzrokujući nisko samopouzdanje.

Savjeti i preporuke

Ako se susretnete s problemom akni, poželjet ćete najbolji dostupni alat koji će ukloniti mrlje s vašeg lica u trenu, a upravo to je...

Trendovi

Novi Eau Thermale Avène Cleanance Women korektivni serum pomaže smanjiti mrlje, poboljšava teksturu kože i smanjuje pojavu pora.

Advertisement