Spriječite tumor

Nakon raka dojke, drugi najčešći karcinom u žena te drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti u žena upravo je tumor maternice. Na godinu se u svijetu dijagnosticira oko 500.000  novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti. Procjenjuje se da u svijetu oko 1,4 milijuna žena boluje od ove zloćudne bolesti, a u Hrvatskoj svake godine od nje oboli 400, a svaki treći dan umre jedna žena.

No, rizik karcinoma maternice može se smanjiti vježbanjem i pravilnom prehranom, a postoje naznake da bi pozitivno mogla djelovati i kava, javlja BBC pozivajući se na najnovije britansko istraživanje.

Gotovo polovica slučajeva raka maternice u Velikoj Britaniji, njih oko 3.700, mogla bi se spriječiti redovitom tjelesnom aktivnošću i normalnom tjelesnom težinom, naglašavaju znanstvenici na Imperial College u Londonu. Također, oni preporučuju najmanje 30 minuta dnevno tjelesne aktivnosti i prehranu kojom se tjelesna težina drži u granicama normale.

rak tekstIzvješće Svjetskog fonda za istraživanje raka kaže da i kava može smanjiti rizik, ali njegovi znanstvenici još uvijek nemaju dovoljno dokaza da bi preporučili ispijanje kave kao zaštitu od te bolesti.

U Velikoj Britaniji 56 posto žena slijedi preporuke o tjelesnoj aktivnosti od najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u tjedno, dok samo njih 39 posto ima tjelesnu težinu u granicama normale, dodaje BBC.