Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Spriječite tumor

Vježbanjem i pravilnom prehranom protiv raka maternice

Nakon raka dojke, drugi najčešći karcinom u žena te drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti u žena upravo je tumor maternice. Na godinu se u svijetu dijagnosticira oko 500.000  novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti. Procjenjuje se da u svijetu oko 1,4 milijuna žena boluje od ove zloćudne bolesti, a u Hrvatskoj svake godine od nje oboli 400, a svaki treći dan umre jedna žena.

No, rizik karcinoma maternice može se smanjiti vježbanjem i pravilnom prehranom, a postoje naznake da bi pozitivno mogla djelovati i kava, javlja BBC pozivajući se na najnovije britansko istraživanje.

Gotovo polovica slučajeva raka maternice u Velikoj Britaniji, njih oko 3.700, mogla bi se spriječiti redovitom tjelesnom aktivnošću i normalnom tjelesnom težinom, naglašavaju znanstvenici na Imperial College u Londonu. Također, oni preporučuju najmanje 30 minuta dnevno tjelesne aktivnosti i prehranu kojom se tjelesna težina drži u granicama normale.

rak tekstIzvješće Svjetskog fonda za istraživanje raka kaže da i kava može smanjiti rizik, ali njegovi znanstvenici još uvijek nemaju dovoljno dokaza da bi preporučili ispijanje kave kao zaštitu od te bolesti.

U Velikoj Britaniji 56 posto žena slijedi preporuke o tjelesnoj aktivnosti od najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u tjedno, dok samo njih 39 posto ima tjelesnu težinu u granicama normale, dodaje BBC.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

SheRULES

Traženje posla je posao. I to nimalo lagan. Pogotovo ženama, i pogotovo ženama starijima od 55 godina.

Horoskop

A kakve smo kao ljubavnice, saznajte u simpatičnim recima...

Život u dvoje

Zašto je i dalje toliko kontroverzno da neke starije žene vole mlađe muškarce?

Darivanje

Ne postoji standardna stimulacija klitorisa koja djeluje na sve žene jednako.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.