Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Spriječite vensku tromboemboliju

Na hrvatskom je tržištu novi lijek, Bayerov Xarelto.

Od venske tromboembolije u svijetu godišnje obolijeva oko 6,5 milijuna ljudi, a procjenjuje se da čak deset posto pacijenata umre u bolnici. Šokantni podatke priopćila je farmaceutska tvrtka Bayer na predstavljanju novog lijeka Xarelto (rivaroksaban). Njihov novi lijek djeluje preventivno na vensku tromboemboliju, koja se može javiti nakon ortopedskih kirurških zahvata.

U zemljama EU godišnje se zabilježi milijun i pol slučajeva krvnih ugrušaka, koji su odgovorni za smrt 544.000 osoba godišnje, tvrdi pročelnik Odjela za anesteziologiju i intenzivno liječenje Klinike za ortopediju u KBC Zagreb dr. Branko Tripković. Taj je broj veći od ukupnog broja ljudi koji godišnje umiru od posljedica prometnih nesreća, karcinoma dojke i prostate te side.

Krvni ugrušci uzrokuju srčani udar, moždani udar ili plućnu emboliju, a ishod je često smrt.

Bolja učinkovitost, kažu liječnici

Najveću opasnost od stvaranja venskih ugrušaka imaju pacijenti koji se podvrgavaju velikim ortopedskim kirurškim zahvatima kao što su zamjena kuka i koljena.  Za Xarelto (rivaroksaban) liječnici tvrde da je učinkovitiji od dosadašnjih standarda liječenja.

Rivaroksaban se uzima u obliku tableta. Standardne terapije dosad su se provodile injekcijama. Prije uzimanja lijeka nije potrebna rutinska kontrola zgrušavanja krvi, napomenuo je na predstavljanju u Zagrebu dr. Benjamin Brenner s Medicinskog fakulteta u Haifi. Također je istakao da je to jedini antikoagulans za koji je dokazano da smanjuje simptomatsku vensku tromboemboliju za 80 posto. Do tih se podataka došlo se na temelju kliničkih ispitivanja čak deset tisuća pacijenata koji su bili podvrgnuti kirurškom zahvatu ugradnje umjetnoga kuka ili koljena.

Počela su i klinička ispitivanja u koja će biti uključeno više od 50 tisuća pacijenata. Program kliničkih ispitivanja razvijat će proizvod u prevenciji i liječenju kod širokog spektra akutnih i kroničnih poremećaja krvnog zgrušavanja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

3 prirodna lijeka za nježnu i mekanu kožu.

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Duh i tijelo

Homeopatija - za one koji vjeruju u iscjeljujuću moć prirode.

Duh i tijelo

Biljke koje vam predstavljamo zasigurno "stanuju" u vašim kuhanjama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.