Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Srčani udar

U rizičnoj sam skupini. I ne marim previše za to.

Prijatelja će danas operirati. Ugradit će mu dvije premosnice. Pretrpio je srčani udar, a tek je nešto stariji od mene. Što me navelo da se zapitam jesam li učinio sve da izbjegnem takvu sudbinu.

Nisam, dakako. Vjerojatno živim zdravije od njega, ali pušim, ne pazim na prehranu, pijem goleme količine kave. I ne krećem se dovoljno. Jest, prošetam se komadić puta odlazeći svaki dan na posao, ali da bih mogao više – mogao bih. Pogotovo što sjedim za računalom, satima.

Doduše, infarkt prežive i mladi ljudi, čak sportaši. Sjećam se, prošle su godine oživljavali 21-godišnjeg Alena Pamića, nogometaša Standarda iz Liegea. Mladac je to poslije demantirao, izgovor mu je bila slabost i iscrpljenost, ali suigrači su svjedočili da su ga jedva oživili jer nije disao, izgledalo je kao da je mrtav. Bilo kako bilo, nije jedini. I tenisač Marin Čilić doživio je svojedobno šok na treningu u akademiji Boba Bretta u Italiji nakon što mu se sparing-partner srušio od bolova u prsima. Riječ je bila o 18-godišnjem Nijemcu koji se požalio na probleme s disanjem, a zatim je pao u nesvijest. I on je doživio srčani udar.

Hoću reći, možete vježbati, trenirati, umjereno jesti i piti, ali sve to nije nikakvo jamstvo da ćete ostati u top-formi. Zašto bih se onda odrekao nečega što mi predstavlja zadovoljstvo? Cigareta, alkohola, kulena i ćevapa? Jednom se živi, što opet ne znači da sam hedonist pod svaku cijenu. Kad uletim u crveno, stat ću na kočnicu. Možda. Prije ne. Svaka čast prevenciji, zdravim navikama, ali ne patim od visokoga krvnog tlaka, šećerne bolesti i pretilosti, jedino me cigarete svrstavaju u rizičnu skupinu. A njih volim, gušt mi je zapaliti poslije jela (ili seksa!), dok razgovaram, pijem kavu, radim… To mi je i sredstvo koncentracije i nagrada za dobro obavljen posao. Riješim neki problem pa odem na čik-pauzu. Istina, većinu od te dvije-tri kutije na dan popušim mehanički, uopće ne razmišljajući o tome. I zato sam uveo novu metodu: zapalim tek kad drugi ili treći put pomislim na cigaretu. Kad mi naraste želja. A time i užitak.

No odviknuti se ne želim. Nema tog infarkta zbog kojega bih prestao. Osim da je kobni, naravno.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17,9 milijuna ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti. To čini čak 31% od svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Savjeti stručnjaka

Već je dobro poznato da je jabuka odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja.

Savjeti stručnjaka

Zaklada Hrvatska kuća srca apelira na građane da pogledaju edukacijska videa o kardiopulmonalnom oživljavanju kako bi mogli jednostavnim postupcima nekome spasiti život, ako u...

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.