Sretan vam Dan žena!

Dan žena se prvi puta rodio oko 1900-te godine u jeku industrijalizacije. Centar ženske revolucije je zaživio u SAD-u gdje su se žene borile za pravo glasa, veće plaće i smanjeno radno vrijeme.

Prema deklaraciji Socijalističke američke stranke prvi Dan žena prvi puta bilježio se 28. veljače 1908. godine te se do 1913. godine slavio zadnje subote u veljači. 1914. godine unutar brojnih ženskih kampanja za mir tijekom Prvog svjetskog rata odlučeno je kako će se Dan žena slaviti 8. ožujka te je tako ostalo do dan danas. Naime, 1977. godine je i Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela odluku kako se 8. ožujka redovito obilježava kao Međunarodni dan žena.

Prvi svjetski rat, iako je odnio mnoge žrtve, ojačao je položaj žene u društvu jer se ona tada morala brinuti o prehranjivanju obitelji, dok su muževi, očevi i sinovi bili na ratištima. Prva zemlja koja je ženama dala pravo glasa je Novi Zeland, a slijedile su je Australija i Finska. Velika Britanija i SAD su taj potez povukle 1920. godine, a Hrvatska je pravo glasa ženama 1945. godine.

Iako je ovaj ženski praznik uvelike bio okružen socijalističkim prizvukom zbog povijesnih razloga gdje su se žene udruživale u socijalističke pokrete pomoću kojih su ostvarivale svoja prava, Dan žena je praznik koji slavi slobodu mišljenja i pravo glasa, odaje pohvalu ženi i slavi jednakost spolova. Ipak, na Zapadu se tridesetih godina ovog stoljeća nije slavio zbog povezivanja s komunizmom sve do jačanja ženskog pokreta u 60-ima.

Nakon Domovinskog rata Dan žena je također dobio prizvuk komunizma te se često mijenjao za Majčin dan koji se slavi tijekom svibnja. Ipak, s vremenom praznik koji slavi ženu kao osobu i kao biće je ponovno dobio na važnosti.

U mnogim zemljama poput Kine, Crne gore, Ukrajine i Kube, Dan žena je nacionalni praznik, dok se kod nas kao i u Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji i u još nekoliko istočnoeuropskih država samo obilježava. Na taj dan žene tradicionalno dobivaju cvijeće, nekad karanfile danas više ruže.

Daljnje jačanje demokratskih institucija i vrijednosti podrazumijeva podjednako sudjelovanje žena i muškaraca u političkom, društvenom i ekonomskom životu države, posebno imajući u vidu da svega 17,9% svih načelnika i gradonačelnika u Republici Hrvatskoj čine žene.

Drage naše žene, želimo vam da se svaki dan osjećate posebno, nikad nemojte zaboraviti na vlastito pravo glasa, jer su se mnoge žene prije vas za to borile.

Današnji dan možemo posvetiti svim posebnim i jakim ženama, a to ste vi!

Catrice voli i brine o ljepoti žena pa zato povodom Dana žena jenu od vas nagrađuje predivnim make-up paketom.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #catrice
  2. Zapratite našu Facebook stranicu i Instagram profil
  3. Ne zaboravite podijeliti objavu, postavke na javno i tagirati frendice
  4. Općenito, podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 21. ožujka, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Goga Mima