Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Stalan razvoj kao način života

Jeste li spremni na cjeloživotno učenje?

Velika većina poduzetnika suočava se s opasnošću zadovoljstva statusom quo-om. Mnogi su se realizirali u svom području rada, postali uspješni i utjecajni i ako ih njihovi ljudi poštuju, pitaju se zašto bi nastavljali rasti? Odgovor je jednostavan. Vaš rast određuje tko ste. Tko ste, određuje uspjeh vaše tvrtke. Ako želite da vaša tvrtka stalno raste i širi se i vi morate stalno učiti.

Želite li biti uspješni, proučavajte uspjeh. Želite li biti sretni, proučavajte sreću. Želite li zarađivati novac, proučavajte stjecanje bogatstva. Oni koji sve to imaju nisu slučajno došli do toga. Prvo su učili, a zatim su primjenjivali stečeno znanje. Potraga za znanjem i novim vještinama jedna je od strategija za postizanje uspjeha i bogatstva. Kolika je snaga u ideji da vrijeme provodite u dosljednoj, discipliniranoj i sadržajnoj potazi za znanjem. No, kao i sve što vrijedi i ova ideja ima svoju cijenu. Njezino plaćanje zaustavlja neodlučne poduzetnike na njihovom putu da postanu izvrsni. Znanje traži ulaganje.

Na tri se vrste ulaganja morate odlučiti. Prvo se morate oprostiti od određene količine novca za knjige, seminare, tečajeve, coaching. Potrošite novac da biste proširili svoje potencijale. Neograničene mogućnosti su u jamstvu koje vam pruža znanje. Sljedeće ulaganje jest važnije od novca, a to je vrijeme. Ono je najdragocjenije.

inga tekst

Nažalost, prečica nema. Vrijeme koje danas ulažete u svoj znanje razvoj i napredak višestruko će vam se vratiti. I na kraju, uz novac i vrijeme u stjecanje znanja potrebno je uložiti i trud. Ozbiljno će učenje od vas tražiti puno više truda od površnog. U svemu što radite, bilo to učenje iz vlastitog iskustva, čitanje, pohađanje seminara, učenje od drugih, jačina uloženog truda imat će snažan učinak na količinu stečenog znanja.

Poduzetnici se moraju neprestano razvijati. Kao i kod financijskog planiranja kod kojeg ključno načelo glasi ‘prvo plati sebi’, uspješni poduzetnici osobnom razvoju i učenju posvećuju najmanje deset posto vremena. Najvažnije u postizanju razvoja jest želja i spremnost na učenje. Mnogi poduzetnici misle da se taj korak može preskočiti. Velika je razlika između iskustva razvoja i iskustva stagniranja. Ako samo godinu za godinom dolazite na posao i odrađujete dužnosti, to automatski ne znači da ste stekli iskustvo.

Neki pogrešno vjeruju da nakon postizanja cilja ( diplome, položaja, nagrade, priznanja) mogu stati. Uspješni poduzetnici ne mogu si priuštiti takav način razmišljanja. Onog dana u kojem prestanu rasti zatvaraju sve svoje mogućosti, a i mogućnosti svoje tvrtke. Zapamtite, kao i u prirodi, sve dok ste zeleni rastete, kad sazrijete, počinjete truliti.

Uspješni poduzetnici znaju da ono što ih je dovelo do rezultata i uspjeha neće ih na tome i zadržati. Ako ste bili uspješni u prošlosti, a ne radite ništa po pitanju napretka i rasta, čuvajte se. Ako vam ono što ste napravili jučer i dalje izgleda veliko, danas niste napravili puno. Sve što je u životu vrijedno plaćate cijenu. Čuli ste za izreku ‘nema besplatnog ručka’. Kad se odlučite razvijati u određenom području pogledajte što to uključuje, od cijene do vremena te odlučnije to platite.

inga tekst 2

Osobni razvoj, stalna poboljšanja, doživotno učenje… Sve su to mantre danas mnogih poduzetnika. No, dobre namjere prečesto se ne pretoče u djelovanje. Razvoj, ili stagnacija pa čak i nazadovanje izravna su posljedica navika učenja i koliko novca, vremena i truda ulažete u to. Vrlo je lako u učenju vidjeti konačni ishod, a ne trajni proces. U tome se krije zamka: učenje, ili promjene smatraju fazom, a ne načinom života. Stalan razvoj i spremnost na promjene potječu od cjeloživotnog učenja. Navikom učenja skupljamo znanje malo pomalo, iz dana u dan. O tome će ovisiti vaš budući uspjeh i napredak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Učenje iz vlastitih grešaka je privilegija koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za...

Drama Queen

Svi sve znaju. Prepuni su savjeta i, naoko, razumijevanja. A ti? Nitko ne zna kako ti je...

Duh i tijelo

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju 'pravilo pet sati'.

Obitelj

Provedite opuštajuću, zanimljivu i inspirativnu subotu u Smarty Kids centru.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.