Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Fashion report

Stari jeans na nov način

Odjeća od jeansa ove sezone i u najluksuznijim dizajnerskim kolekcijama

Neuništivom i sveprisutnom jeansu uspjelo je ono što nije ni jednom drugom materijalu – nadživjeti sve modne mijene. Iako zapravo nikada i nije izašao iz mode, najnovija modna sezona posve je u njegovom znaku. Zahvaljujući probuđenom interesu velikih dizajnera i najsuvremenijim tehnikama obrade materijala, najnoviji jeans pojavljuje se u cijelom rasponu modnih izraza.Kolekciju prepunu jeans odjeće ove je sezone predstavio Ralph Lauren, John Galiano, D&G, BurberryIstinska novost sezone traper su jaknice, koje dugo nisu viđene na modnoj sceni, a sada se posve neočekivano nose i u kombinacijama s hlačama jednake tkanine. Makar su traperice najčešće sinonim casuala i ležernog odjevnog stila, ovoga proljeća i ljeta zavodljive su i seksi.I dalje su aktualni modeli spuštenog struka s širim nogavicama, ali jednako tako i "skinny" modeli. Ultramoderni su kombinezoni, ali i "hot pants" varijante hlača.

Tkanina iz Nimesa

Jeans je pojam kojim se označava jaka i izdržljiva pamučna odjeća, koju su prvotno kao radno odijelo nosili talijanski mornari iz Genove. Bila je izrađena od tkanine poznate pod nazivom – denim, koja je tkana u Nimesu, gradu u Francuskoj, po kojem je dobila i ime.Masovnija proizvodnja hlača od jeansa započinje zapravo u Americi, davne 1850. godine, kada njemački emigrant, Levi Strauss, pokreće proizvodnju radne odjeće za tadašnje kopače zlata. U početku je izrađena od smeđeg šatorskog platna, a potom i denima, kojeg se indijskim biljkama boja u karakterističnu indigo plavu, boju koja postaje tipično obilježje jeans odjeće. Zajedno sa krojačem Jacobom Davisom, Strauss patentira dupli štep koji koristi ojačanju tkanine, a budući su kopači nosili težak alat, i, stavljanje zakovica na spojevima džepova.1935. godine kreiran je i model za žene, iz razloga što su mnoge žene počele nositi muške hlače.

Zanimljivo je kako od devedesetih godina devetnaestog stoljeća, osnovni model ravnih hlača, nije mijenjao svoj oblik. “Levi‘s” je postao sinonimom denim jeansa, a istovremeno primjer radne odjeće koja je postala neizostavnim dijelom mode.

Veliku popularnost ova tkanina je stekla tijekom 70-tih godina, u kojima započima masovnija proizvodnja jeansa, a u 80-im velika dizajnerska imena, poput Armanija, Versacea ili Kleina, potpisuju ekskluzivne linije jeansa. Nekada radna, potom omiljena odjeća mladih buntovnika hollywoodskog filma, dobiva konačno i prizvuk luksuza i glamura, svojstven novijem jeansu.Bez obzira u kakvim se varijacijama danas jeans pojavljivao – bijeljen, brušen, pljeskaren, star ili nov, prividno iskrzan, iznošen ili luksuzan, uzan ili vrećast, “hipsters” nošen na bokovima ili visoko podignutog struka, "slim" ili zvonastog kroja, rastezljiv ili krut, sportski, casual, ili, pak, ekstravagantan – jeans je lako nosiv i apsolutno nezamjenjiv.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Fashion report

Bez obzira na vaš stil, Calvin Klein ima nešto za svakoga - od klasičnih krojeva koji nikada ne izlaze iz mode do modernih komada...

Fashion report

Mnogima je zahtjevno kombinirati odjeću do najsitnijih detalja stoga je najjednostavnije rješenje 'uskočiti' u svoje omiljene traperice.

S modne piste

Nezaobilazan, basic komad svakako su dobre traperice.

Trendovi

Omiljeni komad odjeće u ormarima žena diljem svijeta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.