Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Starost je novi početak?!

U starosti je to sve malo produženo jer kada smo odrasli naučili smo što je prihvatljivo, a što ne.

Starost, mladost ili bilo što drugo su često relativne kategorije. I jasno je da duhom možemo biti i mladi i stari i djeca bilo kada. Isto tako je točno da svaka faza u životu ima svoje objektivne karakteristike te prednosti i mane.

Ne smeta mi što sam starija. Ponosna sam na svoje godine. Postigla sam puno…ali nije li čudno da sada kada živimo dulje manje poštujemo starost?

Jerry Hall

Sve i ništa

Zadnjih godinu dana radim s ljudima starijima od 80 godina. Spoznaja koja me iznenadila je da stari ljudi kada uživaju, tada zaista uživaju u svemu. Iznenadilo me jer to se češće viđa kod djece.

Vesele se suncu kao da su dobili na lotu. Svaki procvjetali cvijet je radost. Uživaju u hrani i piću svaki dan. Obrok koji ja pojedem za pet minuta oni guštaju bar pola sata. Svaki zalogaj je poslastica. Svaki razgovor je zanimljiv i slušaju što im se govori. Postavljaju brdo pitanja i ne žele da razgovor završi.

Promatrati prirodu i slušati cvrkut ptica, fascinantnije je od bilo kakve glazbe ili društvene mreže.

Istovremeno, kada su loše, onda su loše. Ništa nema smisla i ne žele izaći iz ponora. Apetit ne postoji i ništa ih ne zanima.

U mladosti su dani kratki, a godine duge. U starosti su godine kratke, a dani dugi.

Papa Paul VI

Svima je tako

Svi imamo te polarnosti u sebi, uvijek. Samo u starosti ih imamo vremena primijetiti. A u djetinjstvu jednostavno jesmo to što jesmo i osjećamo sve. Kada imamo vremena ući “duboko” u svaku emociju, svako zadovoljstvo i svaku bol puno je više promjena raspoloženja.

Kod djece te promjene kraće traju. Oni su minutu sretni, a sljedeću plaču. Onda su malo ljuti pa onda za tri minute opet euforično skaču.

U starosti je to sve malo produženo jer kada smo odrasli naučili smo što je prihvatljivo, a što ne. Što smo stariji te kočnice se ponovo polako otpuštaju.
U djetinjstvu ih nemamo uopće, a odrastanje nas nauči kada ih povući i gdje su granice.

Pa tako u srednjoj dobi dođemo kako riječ i kaže u nekakvu sredinu gdje svašta “moramo”.

Moramo raditi i zaraditi, odgajati djecu, ganjati karijeru, ostati mladoliki i relevantni i još puno toga.

Pokušavamo balansirati polarnosti koje su u nama. Mislimo da imamo previše za izgubiti pa stišćemo kočnicu sve češće i utvrđujemo granice. To nas često čini “mlakima”. Nema prevelikih padova ali ni uspona. Zato nam se često čini da smo sve već vidjeli i napravili. Rijetko vidimo smisao u bilo čemu jer nam se čini da ništa više nije novo ili uzbudljivo i da sve već znamo.

U starosti mislimo da nemamo više što za izgubiti jer ionako je kraj, pa se prepuštamo krajnostima. A u djetinjstvu smo potpuno opušteni jer ne znamo za posljedice.

Imamo li izbora ili je to, naprosto, u životu tako?

Mislim da to svatko za sebe mora procijeniti i odlučiti. U tome je možda i tajna. Znati kada i kako biti opušten kao dijete, ozbiljan kao osoba srednje dobi ili prepušten kao u starosti. Ili možda ponekad sve odjednom!
Svaka od tih faza i sve između imaju svoje polarnosti. Imaju svoju svrhu i vrijednost. Kako ćemo ih doživljavati ovisi o nama i odlukama koje kroz sve te faze donesemo. Iz svake imamo puno za naučiti i svakoj možemo uživati ako svjesno prihvatimo svoju ulogu u svemu.

Starenje nije izgubljena mladost, već nova faza mogućnosti i snage.

Betty Friedan

Početak ili kraj

Starost može biti novi početak ili kraj. Možemo konačno vidjeti sve faze i sudjelovati u životu u potpunosti. Možemo biti zahvalni na svemu ili sebi i svima oko sebe zamjerati greške i propuste. Možemo žaliti za vremenom koje je brzo prošlo ili učiniti što ljepšim ono što slijedi.

Možemo se kriviti ili tražiti krivca u drugima, a možemo i prihvatiti stvari takve kakve jesu i biti zadovoljni.

Možemo uživati kao djeca ili biti zakočeni i živjeti u samopostavljenim granicama.
U svakom slučaju život uvijek nađe put i nastavlja se s nama ili bez nas.

Što je zadivljujuća ili zastrašujuća spoznaja ovisno o tome kako doživljavate sami sebe i svoju ulogu u svemu! Gdje se vi nalazite? U sredini, na početku ili kraju?

Što duže živim, život postaje ljepši.

Frank Lloyd Wright

Više

Drama Queen

Stara poslovica kaže da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Drama Queen

Gledajući snimke sa zagrebačkog Jaruna, shvatila sam da smo negdje debelo pogriješili. A ono što me posebno zgrozila je riječ “bunt” u pokušajima opravdanja...

Horoskop

Osobine tipične za neki astrološki znak u mladosti, ponekad se mogu pretvoriti u svoju suprotnost “pod stare dane”.

Savjeti i preporuke

Želite se pomladiti bez odlaska 'pod nož'? Predstavljamo vam 7 jednostavnih savjeta koji će s vašeg lica skinuti deset godina!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.