Starost je stvar percepcije

Žene same sebe smatraju starima u 29. godini života, a muškarci tek u 58., pokazala su istraživanja. Kako prenosi Daily Mail, četvrtina žena osjeća se starima čim primijete prve sijede vlasi u kosi, a muškarci se smatraju mladima sve dok im je izvedba u spavaćoj sobi zadovoljavajuća.

Smatra se da je ovolika razlika kod spolova što se percepcije dobi tiče nastala zbog općenitog stava u društvu koji preferira mlado i lijepo. Moderna žena tako će se osjećati starom ako više ne upada u kalupe onog što je društvo postavilo kao “idealno”, dok muškarci, s obzirom na to da ih manje definira njihov izgled, odbijaju odrasti do 60.

Psiholog prof. Cary Cooper iz Sveučilišta u Lancasteru jednom je prilikom izjavio kako je ženska privlačnost u današnjem društvu poprilično bitna. “Muškarci ne moraju biti zgodni, ali iz nekog je razloga bitno da žene u svakoj prigodi budu atraktivne. Časopisi su puni mladih, prekrasnih cura koje prezentiraju ono što je danas trendi, pa se žene počnu osjećati starima kad se prestanu osjećati moderno. A kako se na muškarce ne vrši pritisak da izgledaju dobro, oni se time niti ne zamaraju.”

“Nitko se zapravo ne osjeća staro ili mlado – mediji ti nametnu kako da se osjećaš”, kaže prof. Christos Ballas sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. “Mediji su poslali poruku ženama da životni vrhunac proživljavaju do 30., a muškarcima do 60.” S 30 godina žena je sazrela i od nje se očekuje da počne razmišljati o braku i djeci, a muškarci koji su okrenuti karijeri neće se osjetiti starima sve do mirovine.

Druga je studija koju je proveo Avalon Funeral Plans pokazala kako 10% žena smatra sebe starom kad primijete bore na nekad mladom i glatkom licu, 50% njih kaže kako se osjeća mladima sve dok im se grudi ne počnu prepuštati gravitaciji, što je često posljedica poroda i dojena, a 3% tvrdi kako je početi se ponašati poput njihove majke ultimativan znak starosti.

Za muškarce je ovaj kognitivni proces mnogo jednostavniji – dvije trećine muškaraca kaže kako se smatraju starima kad više ne mogu održavati normalan seksualni život, a 22% priznaje da se osjetilo starima kad su shvatili da je za njih glazba u kafićima preglasna.

Bili stari ili mladi – uživajte u današnjem danu!

Veselite se i zapjevajte!

Što su blagdani bez šljokica i sjaja? Bez obzira na godine, malo šminkice uvijek dobro dođe.

U suradnji s essence, čeka vas torbica, sjenila i eyeliner u boji bakra.

Pravila su jednostavna

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #essence

Prijave primamo do 4. siječnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Biserka Polović