Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Stigla je izložba ‘Bodies Revealed’

Što je zanimljivo na jednoj od najpoznatijih svjetskih izložbi?

Stigla je edukativna blockbuster izložba – Bodies Revealed. Iako je službeno otvorenje 9. travnja, mi smo se za vas prošetali između kostiju, mišića, živčanog i krvožilnog sustava, kako biste što bolje mogli pripremiti na ovo fascinantno putovanje kroz ljudsko tijelo.

U dvanaest prostorija Galerije Klovićevi dvori izloženo je 200 ljudskih uzoraka ukomponiranih u cjelovita tijela, pojedine organe, bilo zdrave, bilo pogođene nekom bolešću.Izložba je napravljena u suradnji Premier Exhibitions Inc-a sa S2BN Entertainmentom i Gigartom koji su omogućili da izložba koja po svijetu putuje od 2004. godine te ju je do sada pogledalo 15 milijuna ljudi, dođe u Hrvatsku.

'Tijelo je ono što nosimo sa sobom od početka do kraja, a premalo znamo o njemu. S ovom izložbom ćete naučiti kako je tijelo ispod kože kompleksno, na koji način funkcionira te kako se najbolje brinuti o njemu', rekao je autor izložbe Roy Glover.Projekt 'Bodies Revealed' osmišljen je tako da posjetitelje ciljano vodi kroz niz izložbenih dvorana u kojima mogu vidjeti skeletne, mišićne, reproduktivne, respiratorne, cirkulacijske i ostale sustave ljudskog tijela.

Kod dijela izložbe s fetusima postoji upozorenje za sve one koji misle kako neće moći to gledati neka zaobiđu. U staklenkama su izloženi fetusi od sedam do 20 tjedana starosti.'Svi dijelovi tijela koji služe za izložbu su donirani te preparirani uz pomoć polimera. To je revolucionarna tehnika za prepariranje ljudskih organa uz pomoć silikonske gume. Postupak sprječava raspadanje te daje detaljan uvid u tajanstveno ljudsko tijelo', kaže Glover.

Osim zdravih prikazani su i organi s oštećenjem, tako su kraj zdravih pluća izložena pluća pušača kako bi probudili svijest o brizi za samog sebe. Prikazan je i mozak nakon moždanog udara, cirozna jetra te tijelo u različitim operacijama.Osim izložaka u prostorijama su ispisane različita objašnjenja i zanimljivosti. Tako smo npr. saznali kako do 70-e godine udahnemo 600 milijuna puta, te da je mozak djevojčice 2.5 % njenog tijela, a mozak dječaka 2 %.

Izložba traje do 11. srpnja, ulaznice za odrasle tijekom tjedna su 75, a vikendom 85 kuna. Za djecu od 0-4 godine ulaz je besplatan, a za one između 5 – 13 godina ulaznica je tjednom 55 , a vikendom 65 kuna. Ista ta cijena vrijedi za učenike, studente i umirovljenike. Ako vas je 15 u grupi, karta je 55 kuna, a za školske grupe 40 kuna. Za obiteljski posjet s dvoje odraslih i dvoje djece karta je 200 kuna.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Kolika je cijena besplatnoga?

Obitelj

Kako pokloniti lijepe i korisne darove, a izbjeći prekomjernu potrošnju za koju nemamo pokriće?

Financije

Pri kupnji namirnica potrebno je odvojiti proizvode od životne važnosti i nepotrebnog luksuza.

Kultura

U čast proteklom Danu žena, femini i svima koji se tako osjećaju, 16. ožujka galerija i dućan bon ton, u Preradovićevoj 34, udomit će...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.