Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Stigla nova Templara! Ovoj malvaziji nećete odoljeti

Templara rađena od malvazije istarske, berbe 2022., napokon je na tržištu.

Ljubitelji vina s nestrpljenjem su je iščekivali. Templara rađena od malvazije istarske, berbe 2022., napokon je na tržištu. Ovaj moćni single vineyard poznate istarske vinarije Rossi, elegantno je i moderno vino s potpisom mladog Marka Rossija, srednjeg od trojice braće. Oni danas vrlo uspješno vode vinariju u Bajkinima, pitoresknom selu nadomak Vižinade.

Ljubav prema vinu mladom enologu zapisana je u genetskom kodu, on i braća peta su generacija vinara u obitelji, istarskoj tradiciji podarili su svježinu, novu snagu i od Bajkina napravili jednu od najpoželjnijih vinskih destinacija, a od Templare vino za vrhunske eno-gastro doživljaje.

Templara je kruna njihovog predanog rada, odraz je terroira jedinstvenog položaja, ali i najljepša posveta istarskim templarima koji su od 12. do 14. stoljeća imali sjedište na Božjem polju u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi. Dolazi s najboljih položaja u dolini Mirne, iz vinograda Monte d’Oro smještenog na 270 metara nadmorske visine.

„Berba 2022. bila je iznimno izazovna zbog suše, malvazija se brala iza 15. rujna, a vinova loza s koje smo brali grožđe stara je šest godina. Prinosi su iznosili maksimalno dva kilograma po trsu, maceracija se odvijala 24 sata na hladno, a fermentacija i odležavanje na kvascima u drvenim tankovima zapremine tisuću i dvije tisuće litara u trajanju od deset mjeseci. Vino je dodatno odležavalo u boci još šest mjeseci“, kaže Marko Rossi za ovaj fini spoj kompleksnosti, elegancije i karaktera sorte.

Preporuka sommeliera

Njegova Templara kristalno je bistra, slamnato žute boje, s mirisima bagremovog cvijeća, notama zrele jabuke, marelice, korice kruha, vanilije i bijelog papra. Harmonična je i zaokružena s umjerenom svježinom, idealna temperatura posluživanja je od deset do 12 stupnjeva Celzijevih. Sljubit će se uz lagane rižote i razne tjestenine sa škampima ili školjkama, istarske fuže s crnim tartufima i uz bijelu ribu u pećnici.

A uz koje bi još jelo savršeno pasalo ovo iznimno vino otkrio je Kristijan Hairač, aktualni sommelierski prvak Hrvatske i voditelj rovinjskog restorana Agli Amici s Michelinovom zvjezdicom.

„Kompleksnost ovog vina idealno se uparuje s profinjenim okusima bijele ribe poput romba, posebno uz kremaste umake i morske alge, stvarajući jedinstvenu harmoniju. Templara obitelji Rossi postavlja nove standarde za izvrsnost i eleganciju. Njezina izuzetna kvaliteta čini je ne samo vrhunskim izborom za uživanje, već i ključnom točkom svakog gastronomskog iskustva koje teži savršenstvu. Stoga zaslužuje mjesto na sjajnim vinskim kartama jer pruža nezaboravne doživljaje ljubiteljima vina i vrhunske kuhinje širom svijeta“, poručio je najbolji hrvatski sommelier.

Ne propustite

Zanimljivosti

Priča o vrhunskim rakijama, destilatima i vinima u obitelji Rossi traje već pet generacija, njihovi destilati zavodljivih okusa i mirisa svojevrstan su hommage Istri

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.