Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Fashion report

Stil Željezne Lady

Biseri, Pussybow košulja i Asprey torba – modno oružje Margaret Thatcher

Vijest da je u 87. godini života od posljedica moždanog udara preminula Margaret Thatcher, snažno je odjeknula u svjetskim medijima. Prva ženska premijerka Ujedinjenog Kraljevstva zbog svoje je beskompromisne politike i vođenja države dobila nadimak – Željezna Lady.

Predsjednica Vlade iz redova Konzervativaca, punim imenom Margaret Hilda Thatcher, koja je donijela svojoj stranci pobjedu na izborima u Britaniji 1979., 1983 i 1987., slovi kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća. Njezinu političku karijeru obilježila je privatizacija državnih poduzeća, ali i rat Britanije protiv Argentina oko Falklandskih otoka. Britanci su je voljeli, ili pak mrzili. U listopadu 1984. na godišnjem saboru Konzervativne stranke u Brightonu IRA je čak pokušala i atentat na Margaret Thatcher.

Njezina čvrsta volja i stav obilježili su svjetsku političku scenu i donijeli procvat takozvanom 'narodnom kapitalizmu'.Autoritativan stav najpoznatije britanske političarke odražavao se, međutim, i na njezin modni izričaj. Koliko po politici, prepoznatljiva je bila po svom stilu odijevanja.

Pouzdani dvoredni biseri


'Nitko nije nosio bisere bolje od Maggie', reći će brojni zagovornici barunice Margaret Thatcher.Zaštiti znak Željezne Lady bili su dvoredni biseri koje joj je poklonio njezin voljeni suprug Denis, s kojim je imala dvoje djece -kćer Carol i sina Marka. Više od 60 godina upravo su biseri – kao simbol pouzdanosti i dobrog ukusa – krasili vrat ove političke dive.

Snaga plavog odijela

U javnosti se najčešće Margaret Thacher pojavljivala u jednoj od svojih omiljenih varijanti suknji i sakoa plave boje s neizostavnom Asprey torbom, koja je postala sinonimom konzervativnog, ali ženstvenog stila. Iako svojevremeno nije smatrana modnom ikonom, njezin istančan stil kasnije je cijenjen i prepoznat.Svojim strogim odijelima čija je rigidnost ublažena ženstvenim detaljima – najčešće ogrlicama i osebujnim broševima – postavila je granice dobrog ukusa, te pokrenula novi val ukusnog odijevanja u redovima svjetskih političarki.

Torba kao oružje

Svoj čvrsti stav nadopunjavala je najčešće crnom kožnom Asprey torbom koja je, između ostalog, pomogla stvaranju termina 'handbagging ' kao znak suočavanja državnih službenika s britanskom premijerkom. U lipnju 2011. godine Asprey Tote torba Margaret Thatcher prodana je na aukciji za punih 25 000 funti.'Nadam se da vlasnik torbe zna da je upravo kupio oružje s bogatom poviješću.', izjavila je Thatcherina kćer Carol netom nakon aukcije.

Pussybow košulja

Nitko nije nosio košulju tako dobro! Margaret Thatcher je javnost uvijek uspijevala oduševiti svojim pussybow košuljama različitih boja i uzorka.


Ova vješta političarka pokazala je da žena može u isto vrijeme biti autoritativna i modno osviještena. A dizajneri od Miucciae Prade do Marca Jacobsa i danas na modnim pistama njeguju trend ovih košulja te na taj način neposredno upućuju na stil Željezna Lady.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Fashion report

Bez obzira na trendove i sezonu, jedna od stvari koja nikada ne izlazi iz mode je majica s printom koja se lako može uklopiti...

S modne piste

Ovoga proljeća naše druženje započeli smo u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a nastavljamo ovaj vikend 14. i 15.5.2022. u Avenue Mallu!

Zanimljivosti

Stilist koji uspješan na domaćoj sceni preko 20 godina, Marko Grubnić, gostovao je u podcastu nemoj me.

Fashion report

Zagrebačka Škola za modu i dizajn proslavila je 3. svibnja 2022. Dan škole i 30 godina dizajna u svom školskom vrtu te predstavila radove...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.