Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

SheRULES

Stipendijom do doktorata

Karolina Maduna Valkaj dobitnica je stipendije „Za žene u znanosti“.

Na natječaj „Za ženu u znanosti“ 30- godišnja Zagrepčanka, znanstvena novakinja na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, prijavila se na nagovor svoje mentorice profesorice Stanke Zrnčević. I nije pogriješila, jer će joj stipendija UNESCO-a i L”oreala pomoći da završi eksperimentalna istraživanja važna za njezinu disertaciju o zaštiti okoliša.

Zašto kemijsko inžinjerstvo?


– Kemija i prirodne znanosti su me oduvijek zanimale, a Fakultet kemijskog inženjerstva u Zagrebu, osim temeljnih znanja, pruža i interdisciplinarno tehničko znanje o industrijskim procesima.

Što mislite o položaju žena u znanosti u Hrvatskoj?

– Prema dosadašnjem iskustvu ne vidim razlike u napredovanju između muškaraca i žena, važni su sposobnost i kvalifikacije, rezultati. S druge strane, znam da nije svuda tako. Jednog dana, uvjerena sam, bit ćemo društvo jednakih.

Kakva je situacija sa ženama u znanosti u svijetu?

– Ne mogu u potpunosti odgovoriti, ali se mogu složiti s onim što je rekla doktorica znanosti Petra Klepac koja trenutno radi u SAD. Rad u inozemnim znanstvenim institucijama ima i prednosti i nedostataka, ovisno o financiranju znanstvenih projekata.

Biste li se odrekli karijere u korist obitelji?

– Biti uspješna poslovna žena također predstavlja korist mojoj obitelji, najviše mom djetetu, jer joj osigurava stabilnost i sigurnost. S druge strane, mislim da i uz karijeru svaka žena može osigurati dovoljno vremena za svoju obitelj pa da izbor ne bude ili karijera ili obitelj, već oboje.

Kako kombinirate karijeru i obiteljski život?

– Bez podrške supruga i članova uže obitelji to bi bilo vrlo teško. Na sreću, blagoslovljena sam s obitelji koja je puna razumijevanja.

Kako poboljšati položaj naših znanstvenica?

– Program stipendiranja kao što je L”Oreal-UNESCO svakako je jedan od načina. S druge strane, poticajnom pronatalitetnom politikom olakšat će se ne samo ženama, nego i muškarcima, usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života.

Smatrate li se uspješnom?

– Zahvaljujući bezuvjetnoj podršci obitelji uspijevam ispuniti svoje radne obaveze i imati sretan obiteljski život. Dok je tako, smatrat ću se uspješnom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Horoskop

A kakve smo kao ljubavnice, saznajte u simpatičnim recima...

Život u dvoje

Zašto je i dalje toliko kontroverzno da neke starije žene vole mlađe muškarce?

Darivanje

Ne postoji standardna stimulacija klitorisa koja djeluje na sve žene jednako.

Život u dvoje

Od navika, seksualnog ponašanja, oblačenja, načina na koji partner govori ili jede, sve može biti iritantni i naporno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.