Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Stiže porezni broj

Osobni identifikacijski broj stizat će na kućnu adresu. Trebao bi ubrzati administraciju.

Nakon najava za početak 2007. godine pa odgađanja za siječanj 2008. godine, "porezni broj" bi građani trebali dobiti prvog siječnja 2009. godine. Vlada je sada očito odlučila napokon uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), a za to postoji više razloga.

Kao najvažniji razlog za uvođenje OIB-a ministar financija Ivan Šuker navodi informatizaciju uprave i smanjivanje sive ekonomije i kriminala. Vanjski faktor, s kojim su u Vladi sigurno ozbiljno računali, jest i da je OIB jedan od uvjeta pristupnih pregovora za EU. Postojanje ovakvog tipa identifikacije građana, zbog lakše razmjene podataka između zemalja, praksa je u razvijenim zemljama.

Bez novih dokumenata

– Novi porezni broj neće ništa stajati građane, niti će morati mijenjati postojeće dokumente,- pojašnjava Šuker.

OIB će se u papirnatom obliku dobivati na kućnu adresu. Tek po isteku osobne iskaznice i preuzimanju nove, OIB će se pisati na iskaznicama.

– Uvodimo OIB kao instrument protiv sive ekonomije. Informatizacija uprave nas je koštala 100 milijuna kuna, a sam OIB je oko 30 milijuna kuna. Investicija je opravdana zato što je do informatizacije moralo doći, bilo je pitanje vremena,- smatra Šuker.

Manje birokracije

Poreznim brojem bi se trebala smanjiti državna birokracija koja se inače smatra sporom i neučinkovitom. Do sada jedinstvenog identifikatora nismo imali. Za razliku od JMBG-a, OIB ne otkriva naše osobne podatke i usklađen s EU normama.

Po rođenju djeteta roditelji imaju rok od 60 dana za prijavu novorođenčeta u matični ured. Povezivanjem ovih ureda, porezna uprava će dobiti informaciju odmah po dolasku roditelja na upis i automatski dodijeliti OIB djetetu u roku od deset sekundi. Matičaru se, dok je još uvijek u procesu upisa djeteta, vraća potvrda o OIB-u i krug se zatvara.

– Djeca rođena nakon 1.siječnja 2009 uopće neće dobivati JMBG, koji tako odlazi u povijest,– kaže Šuker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Moram priznati da mi se ime u pubertetu nije previše sviđalo, ali razumjela sam čak simboliku i razlog zbog kojega sam dobila ime koje...

Istaknuto

Adopta, udruga za potporu posvajanju, nadležnim je institucijama uputila zahtjev za zaštitu osobnih podataka i privatnosti posvojene djece.

Drama Queen

Od kad je to Valentinovo postalo novi doček Nove godine? Tipični porez na budale.

Savjeti stručnjaka

Pokušaj promicanja zdravijeg načina prehrane

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.