Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
što je ovulacija
što je ovulacija

Istaknuto

Što je ovulacija… zapravo?

Koliko žena zapravo pojedine simptome uopće ne pripisuje ovulaciji, već se živcira i misli da se ne znam što promijenilo s njima

Nećemo pričati o tome što je ovulacija jer svi jako dobro znamo o čemu je riječ, ali znamo li što žena zaista prolazi u tom razdoblju? Iznenadilo me koliko žena zapravo pojedine simptome uopće ne pripisuje ovulaciji, već se živcira i misli da se ne znam što promijenilo s njima. Uzroke traže u prehrani, stresu, bolestima, a zapravo je riječ o hb”najobičnijem” izbacivanju jajašca iz jajnika.

Prištići

Ako imate vrlo problematičnu kožu, vjerojatno nećete uočavati razliku u količini prištića ovisno o ciklusu. No dobivate li prištiće povremeno, vrlo je vjerojatno da će vas upravo ovulacija “ubiti”. Čak i nije stvar samo u danu ovulacije već i tih par plodnih dana prije i poslije. Prištići se u ovom periodu najčešće pojavljuju na području brade i čeljusti te na gornjem dijelu vrata. Čim dođe razdoblje predmenstruacije i menstruacije, prištići se prorijede.

Nadutost

O da. Iako se nadutost može javljati i za vrijeme menstruacije, najizraženija je za vrijeme ovulacije. U tom periodu možete do bola paziti što jedete, ali vjerojatno vam nema pomoći. Zanimljivo je da onda za vrijeme menstruacije kod velikog broja žena nastupa proljev, tako da vam zapravo nema spasa skoro cijeli mjesec.

Bol u jajnicima

Volim se šaliti da zaista mogu osjetiti iz kojeg jajnika ovaj mjesec izlazi jajašce, ali to zapravo niti nije šala. Može se javiti neugodna bol u području jednog, vrlo rijetko i oba jajnika za vrijeme ovulacije. Bol za vrijeme seksa nadovezuje se na ovo, pa će vas seks vjerojatno za vrijeme ovulacije malo više boljeti.

Krvarenje

Stručnjaci to kažu “spotting”, ja kažem “par kapljica na gaćicama”. Može vam se dogoditi da nikada ne krvarite mimo menstruacije i onda odjednom prokrvarite za vrijeme ovulacije. Zašto ponekad prokrvarite, a inače ne – tko zna, ali ako se radi o malom krvarenju, više iscjetku, vjerojatno je riječ o ovulaciji, a ne upali.

Iscjedak

U vrijeme ovulacije iscjedak je znatno obilniji i gušći te rastezljiv, pomalo kao bjelanjak od jajeta. Nekad zna biti toliko obilan da se možete zabrinuti, ali nije riječ o spolno prenosivoj bolesti već se vaše tijelo želi pobrinuti da prolazak spermija do jajne stanice bude lakši. Preporučam u to vrijeme piti više vode jer ćete onda češće ići na wc i rješavati se suvišnog iscjetka (zvuči smiješno, ali tako je).

“Pucanje”

Može se dogoditi da, primjerice, seksom za vrijeme ovulacije isprovocirate pucanje folikula koji obavija jajnu stanicu (a inače bi morao sam puknuti) pa vas prereže strahovita bol i završite na hitnoj. Zašto toliko boli, a i inače bi morao puknuti? Doktor mi nije znao objasniti osim da je vjerojatno zbog sile (no comment). U tom slučaju ne paničarite, ali svakako odite na hitnu vidjeti je li sve u redu, a usput obavite i redovan ginekološki pregled koji inače odgađate.

što je ovulacija

* Napomena: žene su ipak različite, baš kao i njihovi ciklusi. Neke žene nemaju niti jedan od navedenih simptoma, neke ih imaju sve i neke dodatne, a neke tek poneki. Važno je promatrati svoje tijelo u tom periodu mjeseca kako biste najbolje znale što je bolest, a što zaista samo ovulacija.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem.

Savjeti stručnjaka

Kako biste si olakšali računanje poslužite se menstrualnim kalendarom koji će izračunati očekivane plodne dane ovisno o datumu početka posljednjeg ciklusa, odnosno datumu prvog...

Istaknuto

U Hrvatskoj kao i u većinu zapadnih zemalja 15-17% parova je neplodno.

Seks

Testosteron - glavni krivac za seksualnu požudu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.