Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Što je to Rosacea?

Rosacea je učestala kronična kožna bolest koja prvenstveno zahvaća lice dok u rjeđim slučajevima mogu biti i drugi dijelovi tijela zahvaćeni.

Rosacea je učestala kronična kožna bolest koja prvenstveno zahvaća lice dok u rjeđim slučajevima mogu biti i drugi dijelovi tijela zahvaćeni. Osim lica često znaju biti zahvaćene i oči. Pravi uzrok bolesti još nije pronađen, no radi se o utjecaju niza faktora okoliša i nasljeđa.

Bolest se najčešće javlja između 40 i 50 godina i češća je kod žena. Nekad mogu biti samo oči zahvaćene bez kožnih promjena. Tipičan je razvoj bolesti kroz niz faza koje se međusobno nadopunjuju. Rosacea nema nikakve veze s aknama iako nekad znaju slično izgledati.

Hrvati, u odnosu na neke zemlje u zapadnom svijetu, imaju povišenu incidenciju rozacee, pogotovo u dijelovima gdje je iznimno visoka sklonost konzumaciji začinjene hrane i alkoholnih pića.

Zanimljivo je da još uvijek nije u potpunosti jasno što je glavni uzrok rozacei, a u stručnoj literaturi najčešće se spominju vazolabilnost, klimatski čimbenici, izloženost stresu (pojačano aktivirani neurotransmiteri), nutritivni čimbenici, abnormalnosti lojnih žlijezda, patogen Demodex folicullorum i Helicobacter pylori.

Cilj bilo kojeg tretmana rosacee je smanjenje prisutnosti karakterističnog crvenila lica i smanjenje upale kože.

Koja ulja pomažu kod rosacee?

Odabrana kombinacija biljnih i eteričnih ulja prvenstveno djeluje na ublažavanje neugodnih simptoma uzrokovanih rozaceom. Njihovo djelovanje usmjereno je na upalno stanje kože, dezinfekciju, hidrataciju te uspostavljanje zaštitne barijere kože.

fruits-88471_1920

Mješavina za tretiranje rozacee

  • 50 ml ulja Jojobe
  • 50 ml ulja Lješnjaka
  • 22 kapi eteričnog ulja Mirte
  • 22 kapi eteričnog ulja Limuna
  • 23 kapi eteričnog ulja Lavande
  • 23 kapi eteričnog ulja Sandala
  • 10 kapi eteričnog ulja Čempresa

Ulje jojobe je i kod ove tegobe pronašlo svoju primjenu zbog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja. Kemijski sastav ulja jojobe je slično sebumu kože pa je izuzetno korisno kod tretiranja rozacee. Biljno ulje lješnjaka pogodno je za njegu masne kože, djeluje adstrigentno pa je izvrstan dodatak ovoj mješavini.

Eterično ulje limuna je snažan antiseptik pa učinkovito dezinficira kožu i sprječava nastajanje daljnjih infekcija. Protuupalno djelovanje sandala te antibakterijsko djelovanje lavande pomoći će u smirivanju upalnih stanja i ubrzati epitelizaciju kože. Eterično ulje čempresa ima adstrigentno djelovanje pa će utjecati na sužavanje pora.

Autor: Dea Flores

Ne propustite

Duh i tijelo

Uvriježeno je mišljenje kako su barem tri emocije koje osjećamo negativne, a to su tuga, ljutnja i strah.

Savjeti i preporuke

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog...

Duh i tijelo

Ako ste pomislili da se aromaterapija razlikuje od klasične masaže, u pravu ste.

Gastronomija

Uživanje u lješnjacima i jabukama spojenim u fantastičnom kolaču, čiji nam recept donose Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art, naš je plan za ovaj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.