Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Što kad izgubite dokumente na putovanju?

Korisni savjeti.

Na putovanje, bilo privatno ili službeno odlazimo puni entuzijazma. Pogotovo ako putujemo u inozemstvo i još uz to u zemlju u kojoj nismo bili. Još dok putujemo, svi mi pazimo na dokumente – putovnicu, kreditne kartice, avio kartu. Stalno provjeravamo da li su svi dokumenti na broju. Dolazimo na odredište i pažnja nam počinje popuštati. Odjednom, shvatimo da nedostaje putovnica ili kreditna kartica. Najbolje bi bilo da ste dokumente (putovnicu, kreditnu karticu) pohranili u sef. Ako niste, nema puno smisla očajavati, već morate odmah reagirati.

Kad putujemo s agencijom i ostanemo bez dokumenata, bilo da smo ih izgubili, bilo da smo okradeni, obično svu ljutnju iskalimo na prvoj osobi iz dotične agencije, a to je predstavnik. Ako se isti nije pojavio relativno brzo u hotelu ili putujemo u vlastitom aranžmanu, na meti su nam recepcioner, pa šef recepcije. I dok ih častite „biranim“ rječnikom, oni vas nastoje barem malo udaljiti od recepcije da gosti na dolasku ne čuju što vam se dogodilo. A vrhunac provale emocija obično je posjet lokalnoj policijskoj postaji u kojoj ste čekali barem sat vremena, a činovnik ne govori engleski već možda samo španjolski, francuski, grčki ili turski, ovisno o tome u kojoj ste zemlji.

A posebno vas iritira to jedno te isto pitanje: „Kad ste zadnji put vidjeli/ imali svoje dokumente? Pokušajte se sjetiti!“ Već ste sto puta ponovili istu priču. U početku ste ju pričali svima na koje ste naišli u hotelu, da barem malo olakšate dušu. A sad vas samo zanima jedno: „Da li će lokalna policija nešto učiniti? Kad će vas obavijestiti o rezultatima? Kako ćete otputovati bez dokumenata?“

Što učiniti prije putovanja?
  • Uvijek kad putujete u inozemstvo napravite prije puta fotokopije važnih dokumenata i te fotokopije čuvajte kao i originalne dokumente. Najbolje u hotelskom sefu. Ukradu li vam dokumente, pomoću fotokopija nadležne institucije puno će brže provjeriti vaš identitet i izdati vam potrebni dokument za povratak.
  • U banci koja vam je izdala kreditnu karticu ili u kartičnoj kući tražite prospekt na kojem piše točan broj telefona na koji morate prijaviti krađu ili gubitak kartice. Te informacije možete saznati i na internetu.
  • Ostavite kod kuće kreditne kartice koje ne namjeravate koristiti. Ponesite sa sobom samo jednu karticu koju ćete i koristiti.
  • PIN-ove raznih kartica nikada ne nosite zajedno s karticom.
  • Dokumente koji vam nisu neophodni (npr. zdravstvena iskaznica koja ionako vrijedi samo u Hrvatskoj) ostavite kod kuće.
  • Zapišite na papir tel. broj veleposlanstva ili konzulata, adresu i radno vrijeme.
  • Najbolje je sve te važne kontakte i podatke imati u kompjutoru i isprintati ih prije polaska na put, a po dolasku u hotel pohraniti ih u hotelski sef.
Što učiniti kad ste pokradeni?
  • Krađu ili gubitak putovnice u inozemstvu morate prijaviti u najbližoj policijskoj postaji. Tamo će službena osoba napraviti zapisnik. S tim zapisnikom trebate se javiti u najbliže veleposlanstvo Republike Hrvatske u kojem će vam, nakon provjere identiteta, izdati propusnicu s kojom možete otputovati kući. Ta propusnica vrijedi samo za povratak u Hrvatsku. Ako je u sklopu vašeg putovanja bio predviđen obilazak neke treće zemlje, morat ćete ga otkazati; za to se morate obratit predstavniku turističke agencije s kojom putujete odnosno direktno agenciji ili avio kompaniji s kojom imate let.
  • Krađu ili gubitak kreditnih kartica morate što brže prijaviti kartičarskoj kući. Inače bi vas po povratku s odmora moglo dočekati neugodno iznenađenje odnosno potpuno prazan račun ili troškovi za koje uopće nemate pokriće.
Zapamtite, najvažnije pravilo je ne paničariti već čim brže djelovati. Samo na taj način možete spriječiti neželjene troškove odnosno na vrijeme doći do dokumenata neophodnih za povratak kući.

Puturist.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Redakcija She.hr dobila je na tjedan dana korištenja novu Toyotu C-HR, hibrid već dokazano snalažljiv na gradskim prometnicama.

Moj dom

Bilo da tražite opuštajuće utočište na Madeiri okruženo rascvjetanim cvijećem ili produljeni gradski odmor u Dubrovniku, produženi boravak omogućuje putnicima da otkriju svijet vlastitim...

Putovanja

Goran Jović, poznati putopisac i svjetski nagrađivani fotograf, iskreno može reći da obožava svoj posao.

Putovanja

Ima li boljeg načina za istraživanje bezvremenskih odredišta i stvaranje nezaboravnih uspomena od panoramskog pogleda od 360 stupnjeva iz zraka - leteći balonom na...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.