Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Što napraviti za sreću na poslu i u životu?

Motivirali vas posao koji radite da svako jutro ustanete iz kreveta bez grča u želucu ili pomisli da i prije početka radnog vremena čekate da ono završi?

I prije početka radnog vremena čekate da ono završi? Na kraju dana želite imati osjećaj ispunjenosti, priznanja i zadovoljstva, dobiti priznanje i isticanje svojih zasluga, osjećati da vas cijene zbog svega što radite. Istovremeno, želite uravnotežen život u kojem imate vremena za stvari koje vas privatno vesele i za bogat društveni život. Naravno, želite imati karijeru i uživati u poslovnim izazovima, ali istovremeno želite biti oslobođeni stresa.

Čini se da tražite puno, piše MojPosao, mnogi od ovih zahtjeva djeluju suprotstavljeno, ali ne mora biti tako ako sami sebi razjasnite koliko zaista volite posao koji radite: motivirali vas posao koji radite da svako jutro ustanete iz kreveta bez grča u želucu ili pomisli da i prije početka radnog vremena čekate da ono završi?

Biste li radije radili nešto drugo?

Bez obzira koliko su neke druge stvari u vašem životu dobre (obiteljski odnosi, društveni život, ljubav), posao zauzima velik dio svakodnevice i kvalitetu tog segmenta nije moguće zanemariti.

Ako imate posao, a pod pretpostavkom da je to ono što ste odabrali i želite raditi, postoje stvari koje možete učiniti kako biste svoje radno mjesto učinili još ljepšim mjestom za boravak.

Zapitajte se – je li stvar u poslu ili u vama?

I što možete učiniti kako biste svoju radnu svakodnevicu učinili ljepšom? Nemojte se uvjeravati da ste žrtva. Vi ste sami odgovorni za svoj život i kako će on izgledati. Naravno, postoje neki otežavajući faktori na koje ne možete utjecati, ali unatoč tim faktorima vaš posao može biti lijepo mjesto, ako vi sami nešto učinite po tom pitanju:

1) Motivirajte sami sebe

Na putu prema poslu promislite o svim prednostima koje vam ovaj posao pruža, a da pritom glavni faktor nije plaća. Ako razmišljate o prednostima koje vam vaš posao donosi to će vaš radni dan učiniti ugodnijim i produktivnijim.

2) Ne vadite stvari iz konteksta

Promatrajte cijelu sliku. Napravite odmak od sebe i svoje radne svakodnevice. Što biste još mogli raditi? Za što vam upravo ovaj posao ostavlja dovoljno vremena? Razmislite o volontiranju ili nekoj drugoj aktivnosti kroz koju možete doprinijeti društvu.

3) Vi ste više od svog posla

Nemojte svoju osobnost previše poistovjećivati s poslom. Nemojte biti ono što od vas očekuju prijatelji, roditelji, profesori već pronađite način kako vam posao može pomoći da budete ‘ono što vi sami želite biti’.

4) Planirajte svoje vrijeme

Sastavite popis zadataka. U njega uključite dugoročne projekte kao i stvari koje morate hitno napraviti. Naravno, ono što je hitno bit će prioritet.

5) Koncentrirajte se na zadatke pri ruci

Nemojte da vam pažnju odvlače stvari na koje ne možete utjecati i nemojte rasipati energiju na ono što biste htjeli, a realno ne možete ostvariti. Istovremeno, budite strogi prema sebi – sve što morate odraditi prijepodne, napravite. Koliko god posla možete pripremiti unaprijed, učinite.

Nagomilani posao izvor je stresa.

6) Točno utvrdite što se od vas očekuje

Svaki put kada dobijete zadatak koji vam nije potpuno jasan ili vas zbunjuje, reagirajte odmah: postavite pitanja, zamolite dodatno pojašnjenje.

7) Proslijedite ono što možete

Postoji li nešto što možete proslijediti drugima, u čije područje rada taj zadatak pripada? Ne možete biti stručnjak za sve.

8) Uzmite pauzu

Ako dane provodite za računalom morate ponekad napraviti pauzu, barem na pet minuta. Isto vrijedi ako na poslu uglavnom sjetite – morate s vremena na vrijeme ‘protegnuti korak’. Pokušajte ručati u miru i jedite zdravo.

9) Naučite se opustiti

Neovisno o tome koliko je vaš posao dinamičan a šef zahtjevan, kad se sve zbroji i oduzme – to je samo posao, a posao nije jedino što postoji. Nemojte omalovažavati poslovne izazove, ali nemojte ih niti previše uzimati k srcu. Prisjetite se svojih prijašnjih poslova i problema s kojima ste se susretali. Iz današnje perspektive, jesu li to zaista bili ‘problemi’? Prirodno je da vas neke objektivne poteškoće uzrujavaju, ali nemojte baš svemu pridavati toliko važnosti. Opustite se.

10) Učinite svoje radno mjesto ugodnijim

Dajte svoj doprinos kvalitetnoj radnoj atmosferi. Nemojte ogovarati u uredu jer time negativno utječete i na ostale ljude koji nisu predmet ogovaranja. Nemojte slušati tuđa ogovaranja. Smanjite druženje s ljudima čiji karakter negativno utječe na vas ili vas čini nervoznima. Budite i vi ponekad kreator dobre radne atmosfere. Potičite svoje kolege jer će vam vratiti istom mjerom.

11) Zbrojite dojmove na kraju radnog vremena

Što se danas uspjeli obaviti? Jeste li to napravili dobro? Što biste mogli napraviti sutra i imate li vremena poboljšati neke stvari koje vam već dulje vrijeme smetaju ili otežavaju rad? Priuštite si šetnju gradom, druženje s prijateljem ili dobar film. Zaslužili ste.

12) Jednom kada radno vrijeme završi – isključite se!

Trećinu dana provodite na poslu, zato nemojte o njemu razmišljati jednom kada nastupi vaše privatno vrijeme. Ne možete stalno razmišljati o poslu – to je iscrpljujuće i krajnje neproduktivno. Život bi trebao biti lijep, a ako na poslu trebate provoditi trećinu vremena, onda biste baš i mogli uživati u njemu.

Dugoročno ćete potražiti nešto bolje, ali dok se to ne dogodi, pokušajte uživati u ovome što imate.

Više

Zanimljivosti

Tijekom Nacionalne kampanje, Libresse će od svakog prodanog proizvoda u periodu od 1. travnja do 15. svibnja 2023. odvojiti 20 centi u vrijednosti proizvoda...

Budi fit

Kako bismo pokrenuli metabolizam i mozgu osigurali neophodnu energiju, doručak se ne smije predugo odgađati, a još manje preskakati.

Duh i tijelo

Neki ljudi tvrde da se ne osjećaju tjeskobno, ali ih svejedno pokreće tjeskoba.

Darivanje

Koliko ste puta čuli da muškarci, iako ne njeguju svoju kožu, imaju manje problema s njom? Upravo smo se ovim i sličnim mitovima pozabavili...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.