Što nas najbolje motivira za rad?

Zbog čega svako jutro ustajemo iz kreveta i krećemo na posao? Što nas najbolje motivira za rad? Novac, osjećaj osobnog postignuća, stjecanje novih iskustava, znanja i vještina, napredovanje, ili uvažavanje i pohvala nadređenih? Istražio je to portal MojPosao u anketi provedenoj tijekom travnja među 597 ispitanika.

Novac pokreće svijet, poznata je izreka. S njom se, čini se, slaže većina ispitanika. Naime, za 50% njih najbolji motiv za rad je – novac. Većina ih ističe da, pogotovo u današnje teško vrijeme, novac sve više dobiva na važnosti kada je riječ o motivaciji za posao, jer, jednostavno, omogućava podmirenje osnovnih životnih troškova.

Ti ispitanici ne umanjuju važnost ostalih "motivatora" za rad kao što su osjećaj osobnog postignuća, uvažavanje od strane nadređenog, mogućnost stjecanja iskustva i napredovanja, ali, kažu, sve to bez adekvatne plaće nema smisla. Neki ističu da im novac znači sigurnost, neki da im znači slobodu, a neki pak smatraju da im upravo isplatom pristojne plaće, kao protuvrijednosti za uloženi trud, poslodavac najbolje pokazuje da ih cijeni i uvažava, što ih motivira da rade još bolje.

Za 15% ispitanika najbolji "motivator" za rad je osjećaj osobnog postignuća. Posao koji ih ispunjava i koji vole raditi, osjećaj da rade posao koji ima smisla i koristi društvu, osjećaj uspjeha i vrijednosti, te samopoštovanja i samopouzdanja nakon uspješno završenog teškog projekta, ono je što ih najviše potiče da rade, tvrde. Također, smatraju i da ako to poslodavac prepozna, ostale nagrade – priznanja i plaća ne mogu izostati.

Stjecanje iskustva, novih znanja i vještina najbolje motivira 12% ispitanika. Oni smatraju da je to preduvjet, ne samo za njihovu veću konkurentnost na tržištu rada, već i za napredovanje, a time i veću plaću. To ih, dodaju, obogaćuje i otvara im mnoge nove mogućnosti.

Kao najbolji motiv za rad 10% ispitanika odabralo je pak napredovanje. Ta mogućnost, ističu, čini njihov posao zanimljivijim, dokazuje im da nadređeni prepoznaju njihov trud i da ih cijene, te im omogućava daljnji razvoj kako u intelektualnom tako i materijalnom smislu.

Uvažavanje i pohvala nadređenih najbolje motivira 7% ispitanika. Kada ih nadređeni uvažavaju i odnose se prema njima kao prema osobama, a ne brojevima, to potiče njihov entuzijazam i volju za radom, ističu ti ispitanici. Tako im se, dodaju, daje do znanja da je njihov rad cijenjen i koristan organizaciji, te da ih nadređeni doživljavaju kao kreativne i uspješne osobe.

Preostalih 6% ispitanika uglavnom ističe da ih motivira sve navedeno, te pozitivna radna atmosfera i dobar tim suradnika. "Sve od navedenog. Radimo za novac, ali ipak prihvaćamo izazove, odnosno radne zadatke koji nam neće biti plaćeni, jer njima stječemo nova znanja, vještine i iskustva. Obavljajući takav zadatak dobivamo uvažavanje i pohvale nadređenih i bolje šanse za napredovanje, uz koje dolazi i osjećaj osobnog postignuća. Što, na kraju, opet vodi ka više novaca…", komentar je jednog ispitanika.