Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

Što nas sve sprječava u borbi protiv dlakavosti?

Saznajte kako se riješiti neprivlačne i neželjene dlakavosti.

Važno je poznavati razvojni ciklus dlake kroz tri faze: anagena, katagena i telogena faza. Anagena faza je faza rasta, te se samo u ovoj fazi dlaka može uništiti jer ima dovoljno pigmenta koji laserska zraka prepoznaje i može uništiti korijen. Upravo je to razlog zbog čega se svijetle i sive dlake ne mogu trajno ukloniti. U katagenoj i telogenoj fazi pigmenta nema dovoljno i laser je neučinkovit.

Katagenom fazom započinje odumiranje dlake, a količina pigmenta u dlaci se smanjuje. Postupno dolazi do odvajanja dlake od korijena. Telogena faza je završna faza (najmanje pigmenta), a dlaka završava svoj put prema površini kože i ispada, a potom započinje novi ciklus rasta tj. anagena faza.Najčešći oblici pojačane dlakavosti kod žena su hipertrihoza i hirzutizam. Hipertrihoza je u većini slučajeva genetski predodređena (nasljedna), a može biti i simptom nekih bolesti ili posljedica uzimanja određenih lijekova. Liječiti treba osnovnu bolest ili je potrebno prestati uzimati lijek (minoksidil, diazoksid, ciklosporin, heksaklorbenzen, sintetski progesteroni) koji je uzrokuje. Ukoliko je uvjetovana naslijeđem, dobri se rezultati postižu trajnom laserskom epilacijom.

Hirzutizam podrazumijeva muški tip dlakavosti kod žena i javlja se na androgenim zonama (brkovi, brada, lice, areole dojki, prsni koš, srednja linija trbuha, stražnjica, unutrašnja strana bedara) na kojima se uobičajeno dlake ne javljaju kod žena, dok kod muškaraca predstavljaju sekundarnu seksualnu osobinu. U takvim slučajevima tražimo razlog prevelikog stvaranja muških spolnih hormona, androgena.  Oni se najčešće povećano stvaraju u jajnicima dok su uzroci vezani uz nadbubrežnu žlijezdu znatno rjeđi. Fiziološki hirzutizam se može javiti u adolescenciji ili perimenopauzi. U reproduktivnoj dobi je najčešće povezan s menstrualnim poremećajem te zahtijeva dijagnostičku obradu i liječenje.Ne smije se zanemariti činjenica kako pojedini tumori mogu naglo izazvati pojačanu dlakavost. Tu spadaju adenomi i karcinomi nadbubrežne žlijezde, tumori jajnika (neki izravno izlučuju androgene).
Često se spominje i bolest policističnih jajnika (Stein-Leventhal sindrom), a jedna je od najčešćih uzroka pojačane dlakavosti kod žena. Simptomatologija je raznovrsna od blagog hirzutizma, izostanka menstruacije i ovulacije, jajnika s brojnim cistama, pretilosti do virilizacije gdje se javljaju i znakovi sekundarnih muških osobina kod žena. Ipak kod većine pacijenata postoji hirzutizam nepoznatog uzroka tzv. idiopatski hirzutizam bez ijednog od gore navedenih simptoma.

Dijagnoza započinje uzimanjem povijesti bolesti uz detaljan klinički pregled i pregled ginekologa. Potom se savjetuje UZV dijagnostika i prema potrebi CT i MR snimka trbuha kako bi se isključili tumori jajnika ili nadbubrežne žlijezde.

Laboratorijskom dijagnostikom određujemo količinu androgena u krvi. Uvijek se određuje testosteron i androstenodiol te DHEAS, a važno je odrediti vrijednosti u određenoj fazi ciklusa kao i vrijednosti u različitom dijelu dana. Također se određuju i gonadotropini, hormoni hipofize LH i FSH i njihov međusobni odnos, koji potiču izlučivanje spolnih hormona, a određuje se i prolaktin.U slučaju otkrivanja uzroka pojačane dlakavosti, svakako koristimo ciljanu terapiju lijekovima ili kirurški. Liječenje antiandrogenima traje najmanje 6 mjeseci nakon čega se procjenjuje uspješnost terapije. Posljedice se mogu rješavati brojnim metodama. Najčešće se koristi depilacija – mehanička i kemijska, te epilacija s voskom ili elektroepilacija. Danas se najviše propagira trajna laserska epilacija. Uspjeh laserske epilacije ovisi o broju dlaka u anagenoj fazi rasta. Isto tako za dlake na licu, prsima i leđima je potreban znatno veći broj laserskih postupaka nego na ostalim dijelovima tijela.

Također je poznato kako je na pojedinim dijelovima tijela korijen dlake dublje smješten te najbolje rezultate postižemo laserom s najvećom valnom duljinom, a to je Nd Yag laser valne duljine 1064 nm. Androgeni receptori su najbrojniji na području nausnice i brade te uspjeh trajne epilacije nekada može izostati. Uobičajeno je postupak ponavljati svaka tri do četiri tjedna, četiri do šest puta, a potom se rezultati smatraju konačnim.
IPL postupci uklanjanja dlaka su manje učinkoviti i sa znatno većim rizikom za nastanak nepoželjnih posljedica kao što su hiperpigmentacije i ožiljci, a često je i u rukama nestručnih osoba.

Poliklinika Dermalife

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Određeni tumorski biljezi se koriste u probiru opće (uvjetno zdrave) populacije te su ušli preventivne programe ranog otkrivanja tumora.

Život u dvoje

Svejedno kojeg su oblika i boje, ne zaboravite da taj ures na muškom licu mora prije svega biti njegovan!

Trendovi

Znak Movembera je puštanje brade i brkova čiji je glavni cilj osvijestiti javnost o muškim bolestima.

Dizajn

Istražili smo FREYWILLE ponudu naušnica te izdvojili nekoliko modela koji su nas osvojili originalnim dizajnom, koloritom te bajkovitim motivima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.