Što ne osigurava dugovječnost?

Dugovječnost je predmet zanimanja mnogih znanstvenika, kao i običnog puka. O eliksirima života su ispisane stranice i stranice teksta, obavljena su brojna istraživanja i razna svjedočanstva.  Samo je na vama hoćete li vjerovati tvrdnjama stručnjaka o tome što produljuje život. U nastavku pak možete saznati što uopće nema ulogu u dodavanju godina a mislilo se da ima:

1. Dob vaših roditelja

Nemojte računati s tim da ćete živjeti dugo jer je to slučaj s vašim roditeljima, naročito ako pušite, imate visoku razinu kolesterola i vodite sjedeći način života (to su sve čimbenici koji skraćuju život). Životni stil može nadjačati genetiku.

2. Manje stresnih situacija ne produljuje život

Ključ je u tome kako se nosite i suočavate s najstresnijim događajima u životu, a ne u tome koliko je takvih događaja.

3. Nacionalnost i geografija

'Japanska dugovječnost' (neki je nazivaju i 'francuskim paradoksom') više ovisi o životnom stilu i prehrani nego o činjenici da su Japanci rođeni u Japanu ili da je netko rođen tamo gdje je rođen. Dobra vijest u čitavoj toj priči je sljedeća: Svatko od nas može prijeći na mediteransku prehranu ili prehranu karakterističnu za Okinawu; svatko od nas može jesti manje, a vježbati više.

4. Društveni i ekonomski status

Prema nizu istraživanja čini se da je za dug život važnija razina obrazovanja od imovinskog stanja ili društvenog statusa.

5. Bilje, trave, nadomjesci u prehrani

Istina, vitamini poboljšavaju obrambene sustave zdravlja čovjeka, ali ne postoji čudotvorni nadomjestak ili koktel hranjivih tvari koji može vratiti sat unatrag i pomladiti vas.

Metro-portal.hr