Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kiss
kiss

Život u dvoje

Što o poljupcima možemo naučiti kroz povijest

Slatki, mali, dugački, strasni, bez jezika s jezikom – prvi poljupci pali su 3000 godina prije Krista, iako su tada bili upućeni izričito bogovima.

Slatki, mali, dugački, strasni, bez jezika s jezikom – prvi poljupci pali su 3000 godina prije Krista, iako su tada bili upućeni izričito bogovima. U Starom Rimu su poljupci bili namijenjeni skoro pa svima. Ljubilo se prijatelje, rodbinu, prolaznike na ulici, čak i prodavače po kućama. Ipak poljubac ni tada nije značio ljubav između muškarca i žene. Egipćani se, za razliku od stanovnika Rimskog carstva, uopće nisu ljubili. Čak se smatra kako se ni velika ljubavnica Kleopatra nije cmoknula niti s Markom Antonijem niti s Cezarom. Srednjovjekovni Talijani nisu baš naslijedili rimske običaje, već je u njihovo vrijeme poljubac značio kako će se muškarac vjenčati sa ženom koju poljubi. Jedna od najbizarnijih činjenica u povijesti ljubljenja je razlog zašto Anglo – saksonski svijet koristi znak ‘X’ za poljubac. U Srednjovjekovlju je većina tamošnje populacije bila nepismena pa se kod potpisivanja ugovora ‘X’ koristio kao simbol koji je značio poljubac i poštenje. U Londonu je 1665. godine zavladala Velika Kuga, a samim time su poljupci i bilo kakvi dodiri bili zabranjeni. I dan danas se u Engleskoj često pozdravlja kimanjem ili mahanjem, a poljupci se smatraju nepristojnima. Poznati glazbenik David Bowie je 1979. godine izmislio tzv. lipography. To su bili printevi usnica raznih osoba. Na aukciji su primjerci poznatih osoba prodani za 160 000 dolara, a novac je otišao u dobrotvorne svrhe. Pusa X!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Kleopatrino počivalište okruženo je velom tajne, kao i okolnosti njezine smrti.

Drama Queen

Je li nam dobro ili nas više nije briga ili što? Odakle nam tolika opravdanja? Što ćemo?

Trendovi

Od luksuza za vrijeme rata do simbola ženstvenosti.

Zanimljivosti

Kako bi šetnja Vodnjanom bila nezaboravno iskustvo susreta s poznatim stanovnicima koji su oplemenili njegovu povijest, prepuštamo riječ nekima od njih kako bi vam...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.