Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Divine Energy

Što osjećate i kakve su vam misli, određuju vaše čakre

Kako ćemo se osjećati, što ćemo misliti i kako ćemo se ponašati, sve to određuje rad naših čakri.

Možda će ideja o emocionalnoj opterećenosti, za koju se često misli da je posljedica disbalansa hormona, a kojoj smo danas sve više izloženi zbog pretjeranog stresa i brzog tempa života, trebati zaživjeti drugačiji preokret. Mogli bismo reći da je neravnoteža djelovanja čakri ta koja dovodi do neravnoteže cijelog sustava pa i emocionalne opterećenosti. Kako ćemo se osjećati, što ćemo misliti i kako ćemo se ponašati, sve to određuje rad naših čakri.

Ako se lako fokusirate i s lakoćom obavljate svakodnevne obaveze, te imate dobar „njuh“ za nove prilike, znači da je vaša Ajna čakra aktivirana i energizirana.

Ako vam pak s druge strane disciplina nije jača strana, ne završavate baš stvari koje započinjete, a i ono vježbanje koje ste planirali na početku godine niste još realizirali, vrlo vjerojatno vaša Višudi čakra nije balansirana ili dovoljno aktivna.

Manjak samopouzdanja

Manjak samopouzdanja, osjećaj da možete više ali nikako da se pokrenete, i druga emocionalna stanja…za sve to zaslužne su naše čakre, ovisno da li su one dobro aktivirane, pročišćene i energizirane. Tako je na primjer potrebno da vaša treća čakra, koja se zove Manipura i povezana je sa solarnim pleksusom, djeluje skladno kako bi i vaše samopouzdanje bilo dobro.

Možda ste vjerojatno do sada već čuli za pojam čakri, mi vam ih ovdje u tekstu malo detaljnije pojašnjavamo kako biste se upoznali s tim moćnim energetskim centrima koji uveliko odlučuju o kvaliteti našeg življenja. Pojam čakre dolazi od sanskrtske riječi koja znači moćni kotači ili vrtlozi energije. Čakre su dinamični energetski centri koji akumuliraju i distribuiraju energiju u našem tijelu, a ustvari su usko povezane s našim endokrinim žlijezdama. Dok se čakre nalaze na suptilnijoj razini našeg postojanja u našim energetskim omotačima, žlijezde se nalazi u našem fizičku tijelu i one su međusobno povezane. Tako se npr. osjećaj straha koji se javlja zbog disbalansa rada naših nadbubrežnih žlijezdi, ujedno javlja i zbog disbalansa Svadistana čakre, dok se pak bezuvjetna ljubav koju majka osjeća za svoje dijete ili osoba za svog partnera, a osjećaj se javlja u grudnom košu na području timusa ili grudne žlijezde, istovremeno javlja i na području Anahata čakre.

Čakre skladište naše utiske, doživljaje, želje, emocije i sjećanja. Kako se izražavamo, volimo i doživljavamo svijet oko sebe, sve to ovisi o radu naših čakri u našem tijelu. Zamislite ljudsko tijelo kao stan kroz koji je provedena struja. Da bi se svijetla upalila potrebno je imati energiju, ali i kablove i prekidače. Ti prekidači su naše čakre, a nalaze se posvuda, na području dlanova ruku, nogu, lica itd. Svaka čakra izgleda poput lotosa različitih boja i broja latica, skladište je određenih vrsta psihofizičkih energija, te vlada određenim dijelom tijela, odgovara određenim karakteristikama i ponašanju, kao i stupnju duhovnog razvoja.

Čakre se nalaze po cijelom tijelu, ali samo ih je sedam glavnih i najvažnijih a povezane su s endokrinim žlijezdama redom: Muladhara čakra koja je analogna testisima i jajnicima, Svadhistana – nadbubrežnim žlijezdama, Manipura – gušterači, Anahata – grudnoj žlijezdi, Vishuddi – tiroidnoj i paratiroidnoj žlijezdi, Ajna – pinealnoj žlijezdi i Sahasrara-pituitarnoj ili hipofizi. Ovih sedam čakri proteže se duž kralježničkog stupa od dna pa sve do glave.

Muladara je prva i korijenska čakra, pa je i stoga povezana s elementom zemlje, a vlada osjetilom njuha. Dok je Manipura treća čakra a nalazi se na području solarnog pleksusa, u kojem se nalazi i naša probavna vatra, pa je stoga ova čakra povezana s elementom vatre. Anahata čakra se nalazi na području srca pa kontrolira osjetom dodira. Ajna i Sahasrara čakre predstavljaju oblasti psihe a nalaze se u našoj glavi. Kada svijest dovedete u ove čakre, duhovno napredujete i produbljujete svoju intuiciju, te ste puno više u dodiru sa samim sobom. Možemo reći da se istinska sreća ostvaruje kada su ove čakre probuđene i energizirane.

Mozak i čakre

Baš kao što su prekidači koji provode struju po cijelom tijelu povezani s glavnom kontrolnom pločom, tako su i sve čakre povezane s mozgom. Kada ih aktiviramo, mi ustvari budimo naše uspavane dijelove mozga. Također budimo i odgovarajuće sposobnosti u psihičkom i mentalnom tijelu, drugim riječima ostvarujemo svoj puni mentalni potencijal.

Blokada ili disbalans jedne ili više čakri može uzrokovati mentalne, emotivne, fizičke i duhovne smetnje i bolesti. Ovisno o čakri, blokade se manifestiraju kao strahovi, osjećaj nesigurnosti i nemoći, emotivne zatvorenosti, ljutnje, zamjerki, nezadovoljstva…

Kada pročistimo i balansiramo naše čakre, automatski usklađujemo svoje tijelo, um i duh te ostvarujemo pozitivne kvalitete – samopouzdanje, kreativnost, intuitivnost, energičnost… Imamo visok nivo energije, dobro raspoloženje, osjećaj lakoće i samopouzdanje, bolju komunikaciju i snažniju intuiciju…

Da bismo ih doveli u ravnotežu te prije svega aktivirali i energizirali, potrebno je raditi određene vježbe i tehnike samorazvoja svijesti, kao što su vježbe disanja, meditacija na zvuk ili čakra meditacija. Baš kao što se struja u strujnom toku usmjerava i pokreće aktivacijom prekidača, tako se i čakre aktiviraju preusmjeravanjem pažnje i prane (životne energije) na svaku pojedinačno.

Saznajte više o čakrama na linku: http://dep.life/?p=14543 s kojega su preuzeti i dijelovi teksta.

Prijavite se odmah i dođite na ČAKRE RADIONICU koja se održava 15.9. u Zagrebu i 23.9. u Šibeniku, te zavibrirajte i vi svoje čakre, aktivirajte ih i energizirajte.

Prijave i informacija su na linku: http://dep.life/?page_id=17026.

Autor članka: Petra Šafranko, Divine Health Teacher u Divine Energy Parku

Više

Duh i tijelo

Kroz aspekt treće čakre našeg bivanja realiziramo samopoštovanje, samopouzdanje, moć volje, snagu namjere i ambicije

Duh i tijelo

Čakre su tradicionalni yogijski sistem koji nam pomaže kako bi osvijestili svoja emotivna, mentalna i fizička stanja te spoznali aspekte sebe i svojeg života...

Moj dom

Povezane su sa čakrama i imaju terapeutsko djelovanje.

Divine Energy

Da bi se svijetla upalila potrebno je imati energiju, ali i kabele i prekidače. Čakre su ti prekidači.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.