Što poslodavci traže?

Nezaposlenost je, iako u padu u odnosu na prošlu godinu, još uvijek visoka i u listopadu ove godine na burzi je prijavljeno 228.501 nezaposlenih osoba. Od toga su 143.375 nezaposlenih žena koje čine 63% strukture nezaposlenih u zemlji. Intervjuirali smo menadžere ljudskih resursa državnih službi (MUP), Zagrebačkog Holdinga i privatnih kompanija (Pliva d.d. i Le Meridien) o mogućnostima zapošljavanja u njihovim kompanijama te koje su poželjne osobine aplikanata.

Velike kompanije su motor svakog društva. Ukoliko takve firme imaju probleme sa zapošljavanjem novih kadrova, cijelo društvo osjeća posljedice. Recesija i druge nepovoljne ekonomske pojave reflektiraju se i na tržište rada. Tako se primjerice neke od najvećih firmi kao što su INA ili IGH okreću isključivo svojim kadrovima, internim natječajima i doškolovanju postojećih zaposlenika. Trenutno nemaju natječaje za nove zaposlenike.

Državni sektor

Državne službe također koriste interne natječaje ali se, primjerice u Zagrebački Holding, proaktivni zaposlenici mogu i sami prijaviti. U Holdingu napominju da su inženjeri pripravnici iz građevine i strojarstva najviše traženi.

Dobna i spolna struktura nema pravila, pa su tako državnim službama ističu da su u strukturi zaposlenika jednako zastupljene žene i muškarci, bez obzira na dob.

Privatne kompanije

Kompanije u privatnom vlasništvu nemaju striktna pravila. Ovisno o industriji i poziciji za koju se natječu, preferiraju mlađe osobe s iskustvom i kako su svi intervjuirani naglasili, s obveznim poznavanjem engleskog jezika i rada na računalu. Selekcija kandidata bazira se na ispunjavanju formalnih uvjeta, a nakon toga dolaze testovi znanja, intervjui s psiholozima i nadležnim menadžerima, a nerijetko, pogotovo ako je kompanija u stranom vlasništvu i regionalnim predstavnikom kompanije.

Zbog trenutnog stanja u svjetskom gospodarstvu i nas čekaju mjeseci težeg zapošljavanja nego što je to bila praksa zadnjih godina. Ipak, uz pozitivan pristup, želju za usvajanjem novih znanja još uvijek se može naći posao na koji ćete ujutro dolaziti sa smiješkom na licu.

u PDF formatu su odgovori iz Plive, Zagrebačkog Holdinga i Le Meridien Hotela Split

Le_Meridien
Pliva
Zagrebacki_Holding