Što sami možete napraviti kako biste spriječili zarazu?

Postoje neke jednostavne stvari koje možete činiti da biste spriječili zarazu koronavirusom: svakako slijedite ove upute da biste smanjili rizik za sebe, ali i za druge.

Postoje neke jednostavne stvari koje možete činiti da biste spriječili zarazu koronavirusom.

KORONAVIRUS uzrokuje virusnu bolest koja se manifestira simptomima sličnim gripi. Brzo se širi, a u nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti.

KAKO SE ŠIRI?

  • Izravnim kontaktom sa zaraženom osobom
  • Kapljičnim putem (kihanje, kašljanje)
  • Dodirom predmeta i površina izloženih virusu

Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako vam to nije dostupno, možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 70% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.

Pri pranju ruku pridržavajte se naputaka za pravilno pranje ruku.

Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni.

Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.

Kumulativna stopa incidencije novih slučajeva u postocima/promilima, po zemljama, prošli tjedan.