Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Što smo mogli, a što jesmo?

Zadnji mjesec u godini prilika za „zbrajanje računa“.

Evo se bliži kraj još jedne godine. Koje misli kraj godine izaziva u vama? Koje osjećaje prepoznajete, koje želje imate? Kako se ponašate? Je li vas je uhvatila manija kupovanja, ili ste pomalo bezvoljni? Možda ne stižete na to ni misliti, imate previše obaveza? Ili izbjegavate misliti o sebi – drugi oko vas su u vezi, dolazi vrijeme okupljanja u obitelji, a vi ste sami…

Kraj godine je vrijeme za različite rituale. To je prastara tradicija praćenja prirode i njenih ciklusa, završetka i nade u novi početak. Od drevnih se vremena rituali izvode da bi se obnovila, održala ili oživjela ravnoteža u životu, ponovno osvajala duhovna dimenzija. Rituali slijede značajku kretanja od jednog kraja do novog početka, od smrti do ponovnog rađanja…

Rituali, ti obredi koji se izvode u posebnim prilikama, uvijek na uobičajeni način, neophodni su nam: Na prikladan način pokazuju naše naše osjećaje i uče nas njihovoj kontroli, smanjuju naše strahove. Rituali također obilježavaju životne prijelaze, otvaraju mogućnost izbora djelovanja na životnim stepenicama i raskršćima, stvaraju red u našoj duši. Možda najvažniji značaj rituala vidi se u tome što povezuje ljude, zajednicu, stabiliziraju je i pomažu osjećaju zajedništva, čine svijet predvidivim, sigurnijim, poznatim.

Kraj godine vrijeme je da se upitamo kako smo, kamo idemo, tko je oko nas, s čime smo zadovoljni a s čime u sebi i oko sebe nismo, kako kreirati smisao i nadu u životu. Vrijeme je da se upitamo koji se teret nakupio u našoj duši, što možemo učiniti, imamo li s kime podijeliti misli i osjećaje, vrijeme je odlučiti kako dalje.

Mali ritual samoispitivanja

Predlažemo vam da napravite godišnji pregled, napravite mali ritual samoispitivanja:

Opustite se u ugodnom okruženju (glazba, meditacija, disanje) i prisjetite se cijele godine, od današnjeg dana pa unazad prema početku godine. Što se događalo, što vam je bilo važno…Potom se opet vratite do današnjeg dana:

Što je u protekloj godini bio teret a što radost? Odajte sebi priznanje za sve što ste dobro napravili. To je vaš pozitivni dio ovog pregleda. Osvijestite što vam je pomoglo u svakodnevnom životu: koje vaše snage, vještine, okolnosti koje ste znali iskoristiti, koje bliske osobe su bile uz vas? Jeste li znali zatražiti pomoć?

A kako ste s onim što nije bilo uspješno, dobro, što je bilo pogrešno? Koje probleme niste uspjeli riješiti, koje želje nisu ostvarene, koji su možda bolni događaji, gubici nastupili.. Kako ste s time? Krivite li druge, sebe, jeste li izgubili samopouzdanje?

Pokušajte i to prihvatiti kao svoje. Koliko god ne volimo misliti o neuspjesima, najčešće se iz toga može puno naučiti, možete to okrenuti u izazov za rast i razvoj!

Pri tome se moramo odreći nečega, najčešće udobnosti samosažalijevanja, prebacivanja odgovornosti na druge, nerealnih želja, nedostatka upornosti – kako bi oslobodili snage razvoja, rasta, radosti, kako bi preuzeli odgovornost za svoje izbore. Pri tome je važno prihvatiti kako se u svemu smije i pogriješiti! Strah od pogreške nas često sputava i da pokušamo!

Zastati i okrenuti se

A kakvi su vaši odnosi s drugima, jesu li dobri, „hranljivi“, ili su toksični?


Na kraju godine, vrijeme je misliti i na druge oko nas: susresti se, pokazati brigu i ljubav bližnjima, moći isto primiti od njih, odati priznanje prijateljstvu. Koliko toga podrazumijevamo? Da će partner biti tu za nas i kada smo usmjereni samo na sebe, karijeru? Mislite li da roditelji ne vide kako im se obraćamo kao da se podrazumijevaju njihove usluge i njihova bezuvjetna podrška? Jesu li nam djeca i prijatelji također nešto što se podrazumijeva, što je „usput“?

A tko su vaši „neprijatelji“? Kako su to postali? Zašto su vam važni? U koje ste odnose zapleteni i ne znate kako izaći?

Zamislite da sebe možete promatrati u tim odnosima, kao da gledate sebe u kontaktu s „neprijateljima“ iz neke slike na zidu. Što vidite iz te pozicije? Što možete promijeniti, gdje ćete napraviti granicu, biti objektivni, zaštititi sebe, ne oštetiti druge?


Današnji tempo života i otuđenost daju još veći značaj praznicima i vremenu u kome treba zastati, okrenuti se sebi, reflektirati, ali i potražiti vedrinu, opuštenost, oporavak, osnaživanje.

Naučite da na kraju svakog dana učinite jedan kratki večernji pregled svog dana.

Na kraju ove godine, uzmite vremena da odgovorite na spomenuta pitanja. Budite sebi važni, dajte sebi vremena i učinite to svečano, kroz svoj ritual. Zahvalite na svemu, na dobru kao i onom negativnom. Okrenite novi list. Uđite mudriji u Novu 2010.Savjet i pomoć možete potražiti na e-mail: [email protected]


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Fashion report

Simona Augustić je osnivačica startup brenda ARYA Intimates.

Život u dvoje

One se ugodnije osjećaju u društvu zrelog muškarca koji se riješio svojih kompleksa, naučio kako postupati sa ženom...

Duh i tijelo

Svi ćemo se složiti kako prvi dojam može biti važan, a ponekad čak i presudan.

Duh i tijelo

Sigurno je da postoje određene osobine ličnosti koje nam pomažu ili odmažu na našem putu ka cilju.

Advertisement