Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Što trebate znati prije kupnje prve nekretnine

Kupnja prvog stana jedan je od najvažnijih trenutaka u svačijem životu.

Kupnja prvog stana jedan je od najvažnijih trenutaka u svačijem životu. Za mnoge je to veliki korak koji predstavlja slobodu i neovisnost o roditeljima ili kraj podstanarskog života, koji zna biti prilično tjeskoban.

Naravno, odabir svake nekretnine sa sobom nosi stres i brojne izazove jer većina nas do tog trenutka nije upoznata s cijelom procedurom i terminologijom. Mnogima podizanje stambenog kredita zvuči kao nešto vrlo opasno u što se boje upustiti.

Zato smo odlučili da vam olakšamo proces odabira vaše buduće nekretnine besplatnim praktičnim savjetima kredium.rs savjetnika za kupovinu stana na kredit. U nastavku pročitajte na što trebate obratiti pozornost.

#1 Struktura i kvadratura stana – definirajte svoje potrebe

Prije nego krenete u razgledavanje nekretnine, potrebno je definirati svoje potrebe. Koliki stan trebate i kakva bi mu trebala biti struktura?

Pri definiranju strukture i kvadrature treba voditi računa o bližoj i daljoj budućnosti. Na primjer, možda mislite da je sada dobra ideja kupiti jednosobni salon s ogromnim dnevnim boravkom koji je sav od stakla i ima nevjerojatan pogled i veliki bar, a nalazi se na trećem katu stare zgrade bez lifta. Zvuči fantastično za zabave do zore, zar ne?

Međutim, sada razmislite još malo. Planirate li u budućnosti imati djecu i odgovara li takav stan za podizanje djece? Koliko biste djece voljeli imati? Dva ili više? Pa, možda je umjesto open space stana pametnija investicija dvosobni ili trosobni stan u obiteljskoj zgradi s liftom.

Mirjana Mikulec INterijeri Foto Sanja Jagatić

#2 Lokacija – važan faktor za cijenu nekretnine

Cijene nekretnina ovise o lokaciji koju odaberete. Ako želite stan bliže centru grada, cijena će svakako biti viša. Ako je vama u redu da ste malo dalje od njega, cijena će shodno tome biti niža.

Okvirne cijene kvadrata na lokacijama koje vas zanimaju najbrže ćete saznati ako odete na neku od stranica agencija za nekretnine. Tamo možete filtrirati prema lokaciji, kvadraturi i strukturi i vidjeti trend kretanja cijena stanova.

Svaka lokacija ima svoje prednosti i nedostatke. Odaberete li stan koji je udaljen od centra, imat ćete više parkirnih mjesta i mir i tišinu, a vjerojatno i više parkova i zelenih površina. Loša strana je što će vam trebati više vremena za dolazak na posao.

S druge strane, ako odaberete stan u centru, uvijek ćete biti u centru zbivanja i sve popularne lokacije bit će vam blizu. No velika je vjerojatnost da ćete imati problem s bukom ako se u blizini vaše zgrade nalaze kafići ili klubovi.

#3 Participacija za stambeni kredit – manje ili više?

Kada je riječ o dizanju stambenog kredita, ne postoji univerzalan odgovor na pitanje je li bolji manji ili veći predujam. Manje učešće znači da će iznos kredita i rate kredita biti veći te da ćete stambeni kredit otplaćivati ​​duže.

Veći predujam znači da imate ušteđevinu koju možete dati kao predujam prije prijave. To znači da će vam rata kredita biti manja i da ćete je brže otplaćivati.

Ako vam se ne žuri s kupnjom stana, svakako je dobro da svaki mjesec počnete izdvajati malo novca koji ćete kad-tad dati kao učešće i time si osigurati povoljnije uvjete za dizanje stambenog kredita što je veoma važno uslijed trenutne ekonomske nestabilnosti jer oni predstavljaju veliko financijsko opterećenje građanima.

#4 Zgrada – ne zaboravite provjeriti njeno stanje

Osim u kakvom je stanju stan koji želite kupiti, važno je raspitati se i o stanju same zgrade u kojoj se nalazi. Uzmite u obzir njezinu starost, je li nedavno renovirana i koliko je sigurna.

Preporuka je da prije nego što se odlučite na kupnju dobijete izvješće arhitekta ili inženjera, kao i da obavite razgovor sa stanarima zgrade.

Raspitajte se kod njih u kakvom su stanju dizala i jesu li redovito servisirana te jesu li sklona kvarovima. Treba provjeriti i stupanj sigurnosti u zgradi. Postoje li sigurnosne kamere? Može li itko izvana ući u zgradu?

#5 Opremanje stana – najljepši dio procesa

Nakon što odaberete svoj stan, slijedi najzanimljiviji dio – opremanje prostora. Uređenje stana vrlo je važno jer ćete u tom prostoru u narednim godinama provoditi najviše vremena, a sigurni smo da želite da izgleda što bolje.

Kada planirate uređenje svog novog stana, važno je razmisliti koje su boje najbolje za stan i kakav je namještaj najbolji izbor. Možete se odlučiti za skandinavski stil uređenja kojeg karakteriziraju zemljani tonovi, prirodni materijali i puno dnevnog svjetla ili možda industrijski stil kojeg karakteriziraju veliki otvoreni prostori, visoki stropovi poput tvorničkih te rustikalni zidovi i namještaj.

Nadamo da će vam ovaj tekst biti od koristi i da smo uspjeli da vas malo bolje informiramo o stvarima na koje trebate da obratite pažnju pri kupovini vašeg prvog stana. 

Ne propustite

Moj dom

Donosimo vam 10 ideja kako opremiti male kupaonice. Neka vam ogledalo postane glavna zvijezda!

Moj dom

Institut za boje Pantone proglasio je „Peach Fuzz” bojom 2024. godine. Riječ je o nježnoj i mirnoj nijansi boje pijeska ili bež boje s...

Moj dom

Čiste, glatke linije, neutralne kombinacije boja, svijetli prostori i prirodni elementi karakteristike su Japandi stila.

Moj dom

Ambienta u sinergiji sa sajmom Hotel&Gastroteh  te partnerima Zagreb Design Week, ArhiBau.hr, Art Zagreb na svoj način tako nastavlja u promicanju vrijednosti  svojevrsnog novog...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.