Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Što učiniti kada u braku nestane kemije?

Ako pronađete odgovor pronašli ste ključ.

U početku sve je divno i krasno. Bajkovito. Navala oksitocina i dopamina preplavljuje vaše tijelo. Trnci vam jure tijelom, dlanovi se znoje, srce junači udara. U zanosu ste i preplavljeni osjećajima sreće i ispunjenja. Osjeti u vašem tijelu su spektakularni. Kažete da vam se dogodila ljubav. Što bi po standardima potrošačkog društva glasilo – dogodila vam se sreća jer vam se dogodila ugoda.

No loša vijest je da naša biokemija tijela dizajnirana tako da se sustav prilagođavao mogućnostima za preživljavanje i razmnožavanje pa nam je osobnu sreću i pravo na opuštanje gurnuo u drugi plan. Zbog toga nakon kratkotrajne sreće što smo si pribavili hranu i osigurali partnera mi smo opet ogladnjeli. Unutarnji nagon tjerao nas je da se dignemo i krenemo ponovno u lov, u život. I onda hit Novih fosila iz 1990. koji pita Hoćeš li me voljeti, hoćeš li me maziti kad budemo mi 63. ima smisla. Opravdan je strahom od konstante i ne znanjem kako tu konstantu održati. Odgovor je samo – kvalitetom.

Svima je to jasno, no je li to normalno?

Režije, krediti, pelene, mala djeca, egzistencija, stari i bolesni roditelji, nasrtljiv i prezahtjevan šef, kompetitivni kolege, loše vrijeme, prometna gužva, loš horoskop – jednim imenom stres uništava ljubavnu kemiju, a prije svega uništavaju vas, troše vaš nivoe energije, životnog entuzijazma i pretvarate se u robota koji križa zadatke na to do listi.

A to jesu najveći uzroci izostanka bračne i ne samo bračne kemije. To su razlozi zbog kojih osjećamo depresiju, životni umor, pad elana i posvemašnju nezainteresiranost i samim sobom i stvarima oko sebe. Ako su to samo faze i ako nije prečesto sretni smo i hvalimo se kako živimo bez tableta za spavanje i smirenje. U protivnom smo hodajuća ljekarna koja uspješno završava dan ako uspije ukrotiti samu sebe – hodajuću frustraciju.

Kako biti seksi i poželjan sebi i drugima kad grcamo u obavezama i kad se gušimo u tričarijama i nametnutim glupostima primorani društvenim igrama i svim tim suvišnim stvarima koje nas užasno smatraju. Kako da živiš sebe kao biće opušteno i autentično? Možda je važnije pitanje – Kad?

Za povratak ljubavnoj kemiji kao prvo treba ustanoviti prioritete, uzeti vrijeme, smanjiti stres, smiriti um i živce i odlučiti se – za život ili životarenje? Za život ili preživljavanje? Jednom riječju, za život se treba probuditi iz obamrlosti, automatizma i sna. Trebate povratiti energiju. Upravo je energija ono što vas je krasilo i privuklo vašem odabraniku. Bliskost, intimnost, razumijevanje, čovječnost.

Naš live stajl i naša tehnologija dramatično se razlikuje od one iz antičkih vremena, ali ustroj ljudskog uma i dalje je isti. Zato nas još uvijek mogu inspirirati stari filozofi i mislioci, zato junake poput Hamleta, Otela i Ofelije često susrećemo u kazališnim ili filmskim adaptacijama. U svemu je i dalje unutar nas samih ista konstanta na koju se jedino pozivamo kad govorimo o ljubavi. To je čovječnost, istinoljubivost i ljudske kvalitete, bliskost, strast.

Naš biološki dizajner stariji od novokomponiranih tekovina koje proklamiraju i glorificiraju konzumiranje, trivijalnosti, pasivu, rutinu. A kad se udruže stara tehnologija i novi zahtjevi onda nastaje opravdani strah.

Ok, ovo je trebalo biti jedno lifestajl pitanje lakih nota, ali odgovor je potpuno drugačije nego što ste ikada pročitali.

To kako stoji naboj u vašem braku posljedica je energije i načina na koji živite svoj život. Da bi povratili vatru u svom krevetu, pronađite sebe, svoje zadovoljstvo i smisao u vlastitom životu. Postanite sebi istinski vrijedni i zanimljivi i tada ćete biti uvijek svježa lovina, tada ćete biti uvijek iznova „apdejtani”, zanimljivi sebi, kreativni, a onda i zanimljivi partneru, i kao biće i kao seksualni partner. Naravno, tu ne možete prevariti sebe, ni podvaliti si ego pod autentičnost.

Najbolje bi bilo da odmah sebe upišete u prioritet, organizirate život tako da u danu imate volje i entuzijazma se posvetiti sebi i susretu sa sobom. Više se veselite i opuštajte.. boravite u prirodi i pitajte se uvijek i iznova jedno pitanje – što vam je bitno? Znate li što zapravo želite? Znate li što biste sa sobom? (Sustav zna što bi s vama, ali znate li vi što biste sa sobom?)

Ako pronađete odgovor pronašli ste ključ. Ako ne znate kako se to radi čitajte moje kolumne pa će vam nešto već sinuti… ili za one nestrpljivije dođite na neki od seminara jer ćemo u narednim odgovarati na ta specifična i zagonetna pitanja. Pitanja možete postaviti i vi. Ja ću vam dati smjernice, a vi sebi sami odgovore. Red je i da vi sami nešto radite, a ne da vam gotova rješenja padaju u krilo. Tako je bolje!

Ne propustite

Darivanje

Tajne i iskušenja autorice Anne Harrington drugi je roman u seriji Tajni život hodajućih nevolja.

Seks

Obdareni ili ne, ako „On“ ne stoji, od seksa ništa.

Darivanje

Životi malih ljudi, ljubav i usamljenost, duhovitost i očaj, umotani u neočekivani misterij.

Horoskop

Ljubavni savjet prema horoskopskom znaku.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.