Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Što učiniti u slučaju neisplate plaće

Prijaviti tvrtku, razgovarati s poslodavcem ili naći novi posao?

MojPosao je tijekom listopada proveo anketu o tome sto bi građani učinili u slučaju višemjesečne neisplate plaća. Da li bi prijavili tvrtku nadležnim institucijama, razgovarali s poslodavcem, počeli tražiti novi posao ili dali otkaz?

Prijaviti tvrtku i pokrenuti stečaj

Većina od 750 sudionika ankete koju je MojPosao proveo u listopadu, njih 44%, smatra da u je slučaju neisplate plaće i doprinosa potrebno prijaviti tvrtku nadležnim institucijama i odmah pokrenuti stečaj. Ovaj odgovor u suprotnosti je s dosadašnjom praksom prema kojoj zaposlenici mogu, a država je zbog neuplate doprinosa i poreza čak i obvezna, pokrenuti stečaj, ali to oklijevaju učiniti iz raznih razloga. Ti ispitanici smatraju da neisplata plaća treba biti kazneno djelo, te da bi poslodavci, kada bi bilo više stečajeva, bili odgovorniji prema poslovanju tvrtke i zaposlenicima.

Nezadovoljni su i postupcima državnih institucija koje toleriraju višemjesečnu neisplatu plaća i tako neizravno potiču poslodavce da izbjegavaju obveze prema zaposlenima. Ispitanici podsjećaju i na praksu zapadnih zemalja u kojima poslodavci znaju do kada zaposlenima mogu isplaćivati plaću i podmirivati obaveze, a kada to više ne mogu "radniku uruče radnu knjižicu s posljednjom plaćom i nema zavaravanja". Zaključuju da oni koji nisu sposobni isplaćivati plaće ne trebaju imati tvrtku, te da je i rad "usluga" koju treba platiti, jer ni za plaćanje računa za režije nema odgode.Razgovor s poslodavcem

Gotovo trećina ispitanika (29%) smatra da u slučaju neisplate plaće treba kroz razgovor s poslodavcem provjeriti razloge i vidjeti postoji li rješenje, jer danas je u Hrvatskoj općenito teško poslovati i sami poslodavci imaju problema s naplatom obavljenog posla. Oni smatraju da bi poslodavci trebali informirati zaposlene ukoliko postoje problemi u poslovanju i najaviti mogućnost neisplate plaća, kako bi zajednički pokušali pronaći rješenje. No, tvrde, poslodavac pritom treba biti iskren i jasno dati zaposlenima do znanja mogu li i kada očekivati isplatu zaostalih plaća, kako bi stekao njihovo povjerenje. Tek ako se dogovor ne ispoštuje i ako postane očito da poslodavac želi iskoristiti razumijevanje i strpljenje zaposlenih za ostvarivanje dobiti na njihov račun, treba prijaviti poslodavca, pokrenuti stečaj tvrtke i potražiti novi posao.

Potražiti novi posao

Petina, odnosno 22% ispitanika smatra da treba odmah početi tražiti novi posao. Ti ispitanici drže da nema prevelike koristi od pokušaja razgovora s poslodavcem ili prijave nadležnim institucijama i pokretanja stečaja, jer je to u Hrvatskoj neizvjestan i dugotrajan postupak, a računi za životne troškove i dalje redovito stižu. Neisplata plaća je, smatraju ti ispitanici, jasan znak da tvrtki više nema spasa, stoga nema smisla trošiti vrijeme i energiju u takvoj tvrtki niti čekati da situacija postane još gora.

Odmah dati otkaz

Samo 5% ispitanika u slučaju neisplate plaće odmah bi dalo otkaz, ne čekajući da pronađu novi posao. Oni uglavnom smatraju da je bolje ne raditi ništa, nego za svoj rad ne biti plaćen. Također, takav potez bi, smatraju, prisilio poslodavce da razmisle prije nego se upuste u takvo što jer gube osposobljenog radnika i moraju razmišljati tko će popuniti njegovo upražnjeno mjesto. "Plaća je naknada za rad, a ne poslodavčeva dobra volja i pričuva za krpanje rupa u financijama firme", zaključuju ti ispitanici.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Dobar posao

Jedan od ključnih elemenata borbe za ravnopravnost spolova jest osigurati jednakost plaća za jednak rad, međutim, istraživanja i dalje otkrivaju duboke disparitete u primanjima između...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.