Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Što znamo o bolesti prostate?

Bolesti prostate, najčešći zdravstveni problem muškaraca srednje i starije životne dobi.

Jučer smo spomenuli žensku inkontinenciju, danas bolesti prostate, a to je najčešći zdravstveni problem muškaraca srednje i starije životne dobi. Vjerojatno niti jedan dio muške anatomije ne veže uz sebe toliko bojazni i pitanja kao što to čini prostata. No, što mi znamo o njoj?

Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva s funkcijom stvaranja i izlučivanja vlastita sekreta koji je dio sjemene tekućine (ejakulata). Rizik oboljenja raste sa starenjem tako da iza 50. godine čak 80% muškaraca ima dobroćudno povećanje ili adenom prostate. Nikada nije prerano početi brinuti o zdravlju ove žlijezde te pomoć potražiti u najmoćnijoj saveznici – prirodi. I tu nastupamo, mi – žene…

Brojne ljekovite biljne vrste mogu se koristiti kao preventiva ili u slučaju problema s prostatom i urinarnim kanalima kao glavna ili pomoćna terapija. Međutim, sa zdravljem kao krajnjim ciljem, za sigurnost i učinkovitost iznimno je važno birati certificirane ekološke proizvode, a bio&bio predstavlja dva iznimna prirodna čuvara zdravlja prostate – Sabal palmu i Tinkturu vrbovice.

Najčešće bolesti prostate

Najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija prostate (BHP, odnosno uvećanje prostate), kronični i akutni prostatitis (upala prostate) te rak prostate.

Benigna hiperplazija prostate je povećanje prostate koje nije zloćudne naravi. Preko 60% muškaraca starijih od 40 godina ima neki stupanj povećanja prostate, dok ta brojka raste na čak 95% u onih starijih od 80 godina.

muskarac_prostor

Povećanjem prostate komprimira se mokraćna cijev i time se onemogućava normalan protok urina. Ti simptomi su progresivni, odnosno vremenom se pogoršavaju, a smetnje pri mokrenju postaju učestalije i teže s obzirom na to da prostata neprekidno raste.

Neki od znakova hiperplazije prostate su: naprezanje prilikom mokrenja, odgođeni početak mokrenja, isprekidanost mlaza, dugotrajno mokrenje, nedovoljno pražnjenje, potpuna nemogućnost mokrenja, učestalo mokrenje, višekratno noćno mokrenje, hitni nagon za mokrenjem.

Biljke – saveznici zdrave prostate

Tinktura vrbovice tradicionalno se koristi za tegobe s prostatom, a upravo se ova biljka od davnina spominje kao najbolji lijek za prostatu na svim kontinentima, kulturama i jezicima. Zahvaljujući aktivnim tvarima izvanredno i brzo djeluje protuupalno i inhibirajuće na akutne i kronične upale prostate te pomaže smanjenju žlijezde na normalnu veličinu. Znanstveno je potvrđeno kako vrbovica pomaže pri usporenom ili odgođenom mokrenju, sprječava nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura, pomaže kod nokturije, pomaže pri retenciji mokraće, smanjuje učestalo mokrenje i urgentno mokrenje ali i pomaže pri inkontinenciji.

page

Preporučljivo je da svi muškarci nakon 50-te godine života počnu uzimati ovu biljku kao preventivu jer doprinosi normalnom funkcioniranju prostate. Tinktura vrbovice Kernnel Premium u obliku kapi kao dodatak prehrani je certificirana organska tinktura te ne sadržava ostatke pesticida i herbicida ujedno osiguravajući maksimalnu djelatnost hranjivih tvari iz biljke.

Uz vrbovicu, sabal palma ili sabal (Serenoa repens) najpopularnija je biljka za prirodno liječenje tegoba povezanih s prostatom. Zahvaljujući svojim moćnim svojstvima, Sabal palma (Saw Palmetto) nova je zvijezda među inovativnim formulama koje su osmislili stručnjaci iz Royal Greena. Ovaj certificirani organski dodatak prehrani proizveden je bez sintetičkih izolata, bez aditiva i bez umjetnih sastojaka i sladila. Kompleks sadrži sinergijsku formulu biljaka te su sabal palmi dodani kurkuma, zeleni čaj, ashwagandha, kopriva, maitake gljive, đumbir i selen.

Ljekovita svojstva ove niske grmolike vrste palme iz porodice Arecaceae poznavali su još američki Indijanci, a početkom prošlog stoljeća farmakopeja SAD-a je navodi kao ljekoviti pripravak namijenjen prvenstveno za olakšavanje tegoba s prostatom. U narodnoj medicini upotrebljavala se i kod bolesti bubrega, bronhitisa, proljeva, ekcema, opće slabosti i povećanje potencije kod muškaraca. Za proizvodnju pripravaka od sabal palme koristi se ekstrakt njezinih zrelih osušenih plodova (sabal fructus). Svojstva sabala upućuju i na njegovu široku primjenu, ali se u obliku dodatka prehrani najčešće preporučuje kod nekoliko specifičnih tegoba: teškoća s mokrenjem, bolesti mjehura i prostate, benignih hiperplazija prostate i spolne nemoći.

Tinktura vrbovice i sabal palma imaju vrlo dobar sinergijski učinak te se mogu kombinirati.

Više

Moj dom

Caladium su biljke koje potječu iz Južne Amerike, a rastu iz gomolja/lukovice. Većini kaladijuma se divimo zbog ludih uzoraka.

Moj dom

Štetni spojevi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju zrak, prostor čine ugodnijim i ljepšim za...

Moj dom

Ove 3 biljke će se savršeno uklopiti uz svaki dom, a vi se potrudite da bar jednu imate.

Moj dom

Saznajte što o vama poručuje cvijeće koje uzgajate!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.