Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Strah od letenja

Riješite se fobije i mirno provedite odmor.

Bliži se vrijeme godišnjih odmora, a vi ste napokon uspjeli uštedjeti da posjetite neku daleku zemlju iz snova. I još jednom iznova sami sebe dovodite pred gotov čin nadajući se da vi to možete. Ali svejedno, čim ste pomislili na visine, već ste vidjeli onu scenu iz filmova katastrofe gdje se avion ruši, a u glavnoj ulozi ovaj put ste – vi.

Razlozi strahovima su bezbrojni, ovisno od čovjeka do čovjeka. No, najčešće je strah od letenja povezan s klaustrofobijom, strahom od visine ili onim od gubitka kontrole. Ukoliko nisu previše uznapredovale, ove bojazni mogu se kontrolirati.1. Educirajte se i razmišljajte racionalno


Ljudi, pogotovo oni nesigurniji, skloni su utjecajima. Onaj medijski je jedan od najkompliciranijih. Stoga prestanite gledati dokumentarne ili igrane filmove s ovakvom tematikom. Pogotovo ukoliko ste suosjećajni i imate snažan osjećaj empatije.

Promet avionom jedan je od najsigurnijih, a prije putovanja se upoznajte bolje s aviokompanijom, njihovim ponudama, pogodnostima, statistikama. Čim ste informirani, osjećat ćete se sigurnije jer ćete biti u poznatom području.

2. Vizualizirajte putovanje

Kada pomislite na zrakoplov u letu, nemojte se odmah asocirati na bezbroj kilometara iznad zemlje. Radije pomislite na udobne fotelje, let kroz vrijeme, oblake i daljinu od svakodnevice. Ponesite omiljenu knjigu, glazbu ili film pomoću kojih ćete ispuniti vrijeme letenja.3. Razgovarajte s ljudima oko vas

Ukoliko putujete sami, započnite razgovor s osobom do sebe. Upoznavanje je uvijek jedno lijepo iskustvo koje će vas opustiti i zasjeniti sve vaše strahove. Pogotovo ako pokraj vas sjedi zgodan muškarac. Za svaku nejasnoću bez srama pitajte osoblje u avionu. Oni će vam rado pojasniti, a vi ćete se osjećati sigurnije.

4. Koristite direktne letove

Ukoliko idete na duža putovanja, uvijek probajte izbjeći presjedanja. To će vas poštedjeti ponavljanja u kojem postoji opasnost da vaše tehnike opuštanja, ukoliko se ponavljaju, rezultiraju kontraefektno.

5.  Potražite i dodatnu pomoć

Knjige, DVD – i ili grupe podrške pomoći će vam u savladavanju ovog straha. Za neke ljude drugačijeg rješenja nema. Stoga ukoliko želite brzo stići na svoje odredište, priuštite si tečaj savladavanja straha koji će biti od koristi i jednom zauvijek vas osloboditi straha od letenja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Koliko puta vam se dogodilo da ste govorili nešto važno klijentu, zaposleniku, poslovnim partnerima, kolegama uvjereni da su vas razumjeli, a na kraju se...

Drama Queen

Jednom davno bila sam romantična. Jednom davno možda sam i vjerovala u ono „da kraja života“.

Život u dvoje

Možda ih samo vješto skrivaju, ali budite sigurne - problemi i supermužjacima znaju priuštiti pokoju besanu noć!

Dobar posao

Kada su u pitanju vaši ciljevi i put kojim do njih idete, strah se zna ispriječiti kao debeli zid pred vama. Kako ga preskočiti?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.