Sud otkrio blogericu

Jeste li kad napisali štogod pogrdno o drugoj osobi na blogu? Sudeći po praksi u drugim zemljama, postoji razlog da budete oprezni nakon što je njujorški sud zapovjedio Googleu da otkrije identitet jednoga blogera koji je fotomodel Liskulu Cohen nazvao odvratnom kako bi ga ona mogla tužiti zbog uvrede i klevete. O tome piše Nanok Bie za Metro World News.

Bloger ipak blogerica

Bloger, za kojega se poslije pokazalo da je Liskulina poznanica, dakle blogerica, vodi blog koji se zove "Skanks In NYC" na Googleovu blogerskom servisu Blogger. Modelu se narugala najprije zbog starosti, napisavši da joj je "40 i nešto", a zatim je dodala i da je "možda bila vruća prije deset godina".

Liskula Cohen na sudu je tvrdila da je sadržaj bloga bio uvredljiv i da ju je ometao u poslu jer više nije mogla tako lako naći angažmane na revijama.

Mnogi su internetski forumi bili ogorčeni sudskim nalogom. Švedske web-stranice The Pirate Bay reagirale su brzo te je ovaj tjedan već počela raditi nova anonimna blogerska platforma na adresi www.baywords.com.

Peratovićev slučaj u nas najpoznatiji

Zakoni o slobodi govora variraju od države do države, međutim, sudska odluka da se otkrije blogerov identitet kako bi ga uvrijeđena stranka tužila vjerojatno će mnoge pravne stručnjake, ali i ne samo njih staviti na tešku kušnju.

Jedan od najpoznatijih slučajeva intervencije sigurnosnih tijela u blogosferu u nas dogodio se krajem 2007. godine. Policija zagrebačka s nalogom županijskog suda u Zagrebu kojim je određena pretraga pokretnih stvari došla je u prostorije Nove TV u kojima se nalazi i sjedište portala Blog.hr kako bi uklonila odnosno izbrisala dokumente s oznakom državne tajne s bloga bivšega Vjesnikova novinara Željka Peratovića.

No unatoč svem trudu, nije nam poznato je li tkogod u Lijepoj Našoj bio pravomoćno procesuiran zbog virtualne klevete ili vrijeđanja. Valjda se to Hrvatima ne da. A i troškovi su veliki. Vrijeme potrebno da se dođe do odgovarajuće odštete za pretrpljenu bol da i ne spominjemo…