Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Sud otkrio blogericu

Je li kraj internetskoj anonimnosti? Njujorški sud naredio je otkrivanje imena uvredljive blogerice.

Jeste li kad napisali štogod pogrdno o drugoj osobi na blogu? Sudeći po praksi u drugim zemljama, postoji razlog da budete oprezni nakon što je njujorški sud zapovjedio Googleu da otkrije identitet jednoga blogera koji je fotomodel Liskulu Cohen nazvao odvratnom kako bi ga ona mogla tužiti zbog uvrede i klevete. O tome piše Nanok Bie za Metro World News.

Bloger ipak blogerica

Bloger, za kojega se poslije pokazalo da je Liskulina poznanica, dakle blogerica, vodi blog koji se zove "Skanks In NYC" na Googleovu blogerskom servisu Blogger. Modelu se narugala najprije zbog starosti, napisavši da joj je "40 i nešto", a zatim je dodala i da je "možda bila vruća prije deset godina".

Liskula Cohen na sudu je tvrdila da je sadržaj bloga bio uvredljiv i da ju je ometao u poslu jer više nije mogla tako lako naći angažmane na revijama.

Mnogi su internetski forumi bili ogorčeni sudskim nalogom. Švedske web-stranice The Pirate Bay reagirale su brzo te je ovaj tjedan već počela raditi nova anonimna blogerska platforma na adresi www.baywords.com.Peratovićev slučaj u nas najpoznatiji

Zakoni o slobodi govora variraju od države do države, međutim, sudska odluka da se otkrije blogerov identitet kako bi ga uvrijeđena stranka tužila vjerojatno će mnoge pravne stručnjake, ali i ne samo njih staviti na tešku kušnju.

Jedan od najpoznatijih slučajeva intervencije sigurnosnih tijela u blogosferu u nas dogodio se krajem 2007. godine. Policija zagrebačka s nalogom županijskog suda u Zagrebu kojim je određena pretraga pokretnih stvari došla je u prostorije Nove TV u kojima se nalazi i sjedište portala Blog.hr kako bi uklonila odnosno izbrisala dokumente s oznakom državne tajne s bloga bivšega Vjesnikova novinara Željka Peratovića.

No unatoč svem trudu, nije nam poznato je li tkogod u Lijepoj Našoj bio pravomoćno procesuiran zbog virtualne klevete ili vrijeđanja. Valjda se to Hrvatima ne da. A i troškovi su veliki. Vrijeme potrebno da se dođe do odgovarajuće odštete za pretrpljenu bol da i ne spominjemo…

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Osam godina pišem, piskaram, bacam svoje misli i istovremeno ih pretačem u redove, jedan ispod drugog.

Seks

Čim se pojavi neka nova tehnologija ljudi uvijek nađu način kako je upotrijebiti u seksualne svrhe.

Duh i tijelo

Četrdeset dana korizme idealno je vrijeme da se naviknemo na zdraviji život, ali i zadržimo bolje navike kojih smo se pridržavali tijekom tog vremena.

Dobar posao

Pet savjeta kako biti sigurniji na internetu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.